Economie28 jan '21 07:58

'Geef vastgoedhuurders 50 procent korting'

Auteur: BNR Webredactie

Huurders van vastgoed die getroffen zijn door de lockdown moeten 50 procent korting krijgen, net zoals in Duitsland en Spanje al gebeurt. Dat zegt GroenLinks tegen BNR. De partij wil winkeliers en horeca ontlasten.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de verruiming van de steunpakketten, in het eerste en tweede kwartaal. Ruim zeven miljard euro gaat dat kosten. Maar niet alleen de overheid moet een handje helpen. Ook de huurbazen zouden ondernemers moeten steun in deze crisis, vindt Paul Smeulders, Kamerlid voor GroenLinks. 'Als je kijkt naar de horeca, die zijn al maanden dicht, die ondernemers staat het water niet alleen tot de lippen, maar het gaat er al over. Die krijgen wel NOW voor de loonkosten, maar daar moeten ze eigen geld bij leggen en de TVL voor vaste lasten is ook niet genoeg. Dan is het best wel redelijk om te zeggen dat de huurbazen ook een bijdrage moeten doen.' Volgens Smeulders gebeurde dat tijdens de eerste coronagolf wel, maar is die steun nu verminderd. 'Het is nu een stuk ingewikkelder.'

Luister ook | Huurprijzen blijven maar stijgen

Minimaal 10 panden in bezit

Het Kamerlid snapt dat niet alle huurbazen deze huurkorting kunnen geven. Hij vindt dan ook dat er een eis moet komen die er in Spanje ook is. 'In Spanje zeggen ze dat je dit alleen moet doen bij vastgoedfirma's die meer dan 10 panden bezitten. Dat vind ik heel redelijk. (...) Er zijn ondernemers die honderd panden bezitten. Dan is het redelijk om te zeggen dat ze een bijdrage moeten doen om de pijn eerlijker te verdelen', legt Smeulders uit.

Luister ook | Lage hypotheekrente leidt tot duurdere huizen

(ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen