Economie28 jan '21 13:06

Cosmeticaketen Douglas saneert winkelbestand

Auteur: BNR Webredactie

Cosmeticaketen Douglas sluit 500 winkels in vooral Zuid-Europa, zo'n 1.900 winkels blijven over. Zuid-Europa kent een heftige lockdown, er is daardoor een grote verschuiving naar online en dat kannibaliseert de fysieke filialen, zegt hoogleraar Marketing en Retail Kitty Koelemeijer van de Businessuniversiteit Nyenrode.

(ANP Sem van der Wal)

Beweging naar online

'Douglas heeft hetzelfde probleem als alle grote retailketens die online verkopen: de omzet verschuift naar online, en daardoor ontstaan er verliesgevende winkels. De vraag is hoe dat te rationaliseren.' Vooral in Zuid-Europa was er een grote migratie naar online van wel 70 procent, dat is meer dan een miljard. Overigens is het geen exclusief Mediterrane aangelegenheid, ook in Duitsland sluiten 40 van de 130 winkels de deuren.

Volgens Koelemeijer is het een Europa-brede ontwikkeling die we vaker gaan zien. In Nederland telt Douglas 110 winkels, hoe groot de schade hier zal zijn, is nog onbekend. Koelemeijer denkt dat dat percentage wel naar de 10 kan gaan.

Beluister ook | Verdienmodel private equity-fondsen staat onder druk

Producten geschikt voor online

Douglas is een keten waarvan de producten het online heel goed doen. Er zijn relatief weinig retours: vaak worden monsters opgestuurd zodat klanten weten wat ze bestellen. Bovendien zijn het producten met een vrij hoog 'bonbedrag', een opengemaakt flesje stuur je niet zo snel terug. Wat bij Douglas ook speelt: er zijn nauwelijks distributiekosten en wanneer de winstgevendheid van online dan even groot is als die van de fysieke filialen, dan is de keuze voor rationaliseren al snel gemaakt.

Beluister ook | Steeds meer leegstand in winkelstraten

Europabrede trend

Wat volgens Koelemeijer ook een rol speelt is dat Douglas' moederbedrijf CVC volgend jaar naar de beurs gaat. Ze noemt dat 'zeker een reden om orde op zaken te stellen. Dit moet gebeuren, dan is het beter om de regie zelf te houden dan een koper dat te laten doen'. Ten slotte zullen er andere verhoudingen tussen groot en klein ontstaan. 'Douglas krijgt geld van de beursgang, en kan daardoor anderen overnemen. Er zijn partijen die het niet redden en partijen die goed gefinancierd zijn. Die kijken vooruit en slaan hun slag door nu goedkoop interessante bedrijven te kopen'.

Beluister ook | Verlenging lockdown kost retailers de kop


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen