Economie29 jan '21 15:18

KHN: Winnaars van coronacrisis moeten verliezers helpen

Auteur: BNR Webredactie

Bedrijven die profiteren van de omstandigheden van de coronacrisis zouden meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen tegenover de 'verliezers' van de crisis. Met name thuisbezorgplatforms zouden best wat meer over de brug mogen komen, zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in BNR Zakendoen. Hij sluit zich daarmee aan bij een pleidooi van econoom en bijzonder hoogleraar Cor Molenaar in het AD.

Lees ook | 'Tijd dat bedrijven die van de crisis profiteren de verliezers helpeen'

Willemsen benadrukt dat de mate van profiteren van de crisis niets te maken heeft met ondernemerschap. En juist daarom vindt hij de gedachte op zich 'heel erg goed'. 'We doen dit tenslotte met zijn allen, hoor ik de hele tijd. Het ligt eraan of de extra omzetten die je maakt door groot ondernemerschap komt of dat het in je schoot geworpen wordt door allerlei overheidsmaatregelen. Dus ook als ondernemer zou ik daar denk ik wel voor openstaan.'

Lees ook | Horecabazen dwingen huurverlaging af

Willemsen kan zich bijvoorbeeld voorstellen dat thuisbezorgplatforms een extra duit in het zakje te doen. 'We vinden al langer dat zij anders moeten doen om de markt eerlijk te houden. Hun commissie was al een heikel punt, evenals de omgang met gegevens van consumenten en hun kwaliteitsclausules. Maar zeker in deze tijd vind ik dat zo'n bedrijf een gebaar moet maken.' Grote bedrijven, meent Willemsen, moeten daar hun verantwoordelijkheid nemen - en het kabinet kan daarin ook een rol spelen.

Luister terug | Onbehoorlijk bestuur kabinet rondom horeca

KHN-voorzitter Rober Willemsen
KHN-voorzitter Rober Willemsen ( ANP / Marco de Zwart )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen