Economie2 feb '21 06:45

Opnieuw records internetverkopen

Auteur: BNR Webredactie

De internetverkopen breken opnieuw records. In het vierde kwartaal steeg de online-omzet met ruim 55 procent ten opzichte van vorig jaar. En dat is zelfs meer dan tijdens de eerste lockdown, blijkt uit cijfers van het CBS.

Bij die omzet wordt onderscheid gemaakt tussen pure internetverkopers en de zogeheten multi-channelers, verkopers met diverse afzetkanalen. Die laatste groep wordt harder geraakt door de winkelsluitingen, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. De totale omzet van de detailhandel lag in het vierde kwartaal 4,5 procent hoger dan een jaar eerder. 'Voor de detailhandel als geheel gaat het eigenlijk best goed, maar dat is niet helemaal gelijk verdeeld.'

Lees ook | Ahold blijft capaciteit vergroten na coronagroei

In de foodsector lag de omzet in het vierde kwartaal van 2020 7,3 procent hoger, in het derde kwartaal was dat 6,4 procent. Bij de supermarkten nam de omzet met 7,6 procent toe. De omzet van speciaalzaken, zoals slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen, groeide met 6,0 procent. Vanaf 15 december moesten veel non-foodwinkels sluiten vanwege de tweede lockdown. In deze sector was de omzet in het vierde kwartaal 5,6 procent lager.

Meubels en woninginrichting

De omzet daalde in het vierde kwartaal het sterkst bij kledingwinkels (-26,9 procent) en winkels in schoenen en lederwaren (-26,5 procent). De woongerelateerde branches deden het ook in het vierde kwartaal goed . Ten opzichte van een jaar eerder namen de omzetten van de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren (+16,8 procent) en de winkels in meubels en woninginrichting (+3,7 procent) toe, maar minder sterk dan in het derde kwartaal van 2020.

Luister terug | Amazon zit Nederlandse webwinkels op de hielen

35,9 procent van de ondernemers in de detailhandel verwachtte begin januari dat de omzet over het eerste kwartaal van 2021 zal afnemen. Het merendeel van de ondernemers verwacht dat de omzet gelijk blijft (47,3 procent) of afneemt (44,3 procent). Daarnaast gaat per saldo 12,8 procent van de detailhandelaren uit van een verslechtering van het economisch klimaat in het eerste kwartaal van 2021.

Gerelateerde artikelen