Economie2 feb '21 07:05Aangepast op 2 feb '21 07:33

Burgemeesters willen vooral duidelijkheid

Auteur: BNR Webredactie

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen een duidelijk besluit van het kabinet over de avondklok. Als je ermee stopt dan moet het definitief zijn, vinden ze. De burgemeesters hadden ook nog wel wat vragen bij de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen.

Voorzitter Hubert Bruls
Voorzitter Hubert Bruls ( ANP / Jeroen Jumelet )

Gisteren werd het Veiligheidsberaad bijgepraat over de persconferentie van vanavond. Na dik twee uur kwamen ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus en de 25 ministers naar buiten, zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen, en de boodschap gaf weinig aanleiding tot enthousiasme. 'De derde coronagolf komt er volgens De Jonge hoe dan ook. En daarom is het best gek dat er gisteren allemaal nieuws uitlekte over versoepelingen.'

Luister terug | 'Nog geen besluit over verlenging avondklok'

'Versoepeling' is volgens De Jonge dan ook geen gelukkige formulering, omdat de epidemiologische situatie daar weinig aanleiding toe geven nu verschillende mutaties zo snel groeien dat het aantal besmettingen komende maand nog zal oplopen. Toch zal vanavond bij de persconferentie van De Jonge en Rutte meer ruimte voor de detailhandel worden aangekondigd om goederen te laten afhalen.

Lastig uit te leggen

Daarbij zijn nog wel wat complicaties: je moet vooraf online of per telefoon bestellen en de burgemeesters zijn op hun hoede voor verwarrende situaties, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad. 'Dat kan heel erg lastig zijn om te controleren en ook lastig uit te leggen aan andere branches. Wij kijken echt bij elke maatregel of die uitvoerbaar is en of die op een fatsoenlijke manier is te handhaven, zonder dat je in een heksenjacht verzeild raakt.'

Luister terug | Breekt | Nederland moet nu zelf vaccins inkopen buiten Europa

Van de avondklok wil eigenlijk iedereen zo snel mogelijk verlost zijn, maar áls die verdwijnt mag die niet binnen een paar weken weer terugkomen, zegt Bruls. 'We weten allemaal wat voor emoties de maatregel heeft opgeworpen voor- en nadat die werd ingevoerd.' Bovendien erkent minister Hugo de Jonge dat een termijn van tien dagen eigenlijk te kort is om vast te stellen of de avondklok effect heeft gehad. Het lijkt erop dat een besluit over de avondklok nog even op zich laat wachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen