Economie10 feb '21 09:01

INretail: click& collect is verliesgevend

Auteur: BNR Webredactie

Retailers mogen vanaf vandaag de deur van hun winkel weer op een kiertje zetten. Via click & collect kunnen klanten bestellingen plaatsen en die later bij die winkel afhalen. Maar veel winkeliers zijn waarschijnlijk drukker met de voorbereiding dan dat het echt omzet oplevert. 'Het is een verliesgevende zaak', zegt algemeen directeur Jan Meerman van INretail.

Dramatisch

Bestellen kan online of telefonisch, om na minimaal vier uur je bestelling bij de winkel af te halen. Voor de meeste ondernemers is het kruimelwerk, zeker omdat deze gure winterweek nou niet de ideale week is om het winkelend publiek voor de winkel te ontvangen. Veel ondernemers zijn er in principe klaar voor om de producten op straat te laten afhalen, maar branchevereniging INretail heeft niet al te hoge verwachtingen.

Volgens algemeen directeur van INretail Jan Meerman is het openen van de winkels de enige oplossing. 'Het is dramatisch in ondernemersland. De oplossing is dat winkels gewoon open kunnen. Geld verdienen doet het absoluut niet, het is de klant binden en naar je winkel halen, en een heel klein stukje van je collectie kopen. Het is niet de oplossing die we willen.'

Witte Jassen en Kabinet

'Het is een verliesgevende zaak. We lopen tegen de witte jassen en het kabinet aan die eigenlijk vinden dat er niks kan gebeuren.' Meerman noemt het meest frustrerende dat 'je geen idee hebt wanneer je open kunt. Een ondernemer wil perspectief hebben en dat heeft 'ie niet. Het is een drama in ondernemersland.'

Luister terug | Shoppen op afspraak grote win voor hele retail

Voor onder meer autodealers en meubelzaken lijkt een click & collect-concept geen oplossing, winkelketens kunnen in ieder geval de enorme druk op de webshops en bezorging iets te kunnen verlichten. En er kan ten minste weer wat personeel aan de slag. Het kabinet kan in deze magere tijden in ieder geval iéts van verlichting uitdelen, maar de winkeliers willen uiteindelijk maar één ding: helemaal open op 2 maart.

Lees ook | RIVM verwacht binnen enkele weken stijging aantal besmettingen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen