Economie11 feb '21 10:02

'Grootschalige digitale spionage uit China en Rusland'

Auteur: BNR Webredactie

Onze economie wordt bedreigd door digitale spionage uit China en Rusland. Veiligheidsdiensten slaan hierover alarm in het Financieele Dagblad. Iedere dag betrappen deze diensten Chinese en Russische hackers, die het onder meer voorzien hebben op onze vitale infrastructuur.

Het gaat onder meer over onze drinkwatervoorziening, banken, telecom- en energienetwerken, die allemaal regelmatig het doelwit zijn, meldt het FD. veiligheidsdiensten slaan alarm van AIVD, MIVD tot de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Erik Akerboom, directeur-generaal van de AIVD, stelt zelfs dat ons nationaal verdienvermogen wordt bedreigd. Alle 'kroonjuwelen' van de Nederlandse economie lopen gevaar, zegt hij in het FD.

Lees hier het FD-artikel | Veiligheidsdiensten slaan samen alarm om Chinese cyberdreiging in Nederland

En Jan Swillens, directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD, spreekt van een imminent threat uit Rusland en China. En naast die vitale sectoren zijn ook bedrijven in de maritieme sector, de lucht- en ruimtevaart, kunstmatige intelligentie en kwantumtechnologie doelwit. Ook landbouwtechnologie staat in de belangstelling van China en Rusland. De diensten pleiten voor een hoger budget om de dreiging te bestrijden.

Startups

Het is behoorlijk zeldzaam dat de diensten samen naar buiten treden met zo'n waarschuwing, zegt FD-journalist Johan Leupen. 'Dat geeft aan dat ze zich echt zorgen maken over het bewustzijns- en kennisniveau bij bedrijven. We zijn echt heel kwetsbaar, en dat geldt met name voor kleinere startups, die vanuit universiteiten opspringen en nog geen echte verdedigingswal hebben op cybergebied.'

Luister terug | Tech Update | 'EU wil eerder Galileo-navigatiesatellieten lanceren'

Leupen kan zich vinden in het pleidooi van Michiel Steltman, directeur van de koepel van datacenters dat de onderlinge communicatie beter moet, omdat 'de informatie van de diensten niet terechtkomt bij de bedrijven die ze moeten beschermen'. Die klacht hoor ik al langer, dat ze komen kijken als je gepakt bent, maar daarna hoor je er nooit meer iets van. Maar zet nou die kennis in om hacks te zetten bij de vijand en te waarschuwen voordat deze dingen gebeuren.'

Cybercrime
Cybercrime (EPA / Sascha Steinbach )


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen