Economie11 feb '21 15:14

Afbreken onderzoek komt hard aan bij Galapagos

Auteur: BNR Webredactie

Biotechbedrijf Galapagos stopt met het onderzoek naar een mogelijk medicijn tegen een dodelijke longziekte en moest daarna een koersverlies van 18 procent incasseren. Het was het enige kandidaat-medicijn dat binnen enkele jaren de markt op had gekund. Een hele bittere pil, zegt algemeen directeur Onno van de Stolpe.

Laboratorium Galapagos Leiden.
Laboratorium Galapagos Leiden. ( ANP XTRA / Lex van Lieshout )

Want hoewel het nou eenmaal het lot is van een biotech-bedrijf, komt de stap hard aan. 'Het hoort bij de bedrijfstak: als belangrijke onderzoeken mislopen, moet je soms onder de cashwaarde handelen. Maar voor een bedrijf als Galapagos dat twintig jaar bestaat, is het wel een heel pijnlijk moment. We hebben natuurlijk nog wel 5 miljard euro op de bank staan en we zijn ervan overtuigd dat we terugkomen, maar het was wel een belangrijk onderzoek.

Luister terug | Galapagos werkt aan volgende blockbuster

Pijnlijk is ook dat de verwachtingen voor het medicijn hooggespannen waren. 'Het is vooral vreselijk voor de patiënten: het is een dodelijke ziekte. Maar ook voor de beleggers en het hele team dat er zo lang aan gewerkt heeft is het heel jammer. De studie zat in fase 3. Dan werk je met een monitoring board die kijkt of er speciale bijwerkingen optreden. Zij trokken eergisteren aan de bel dat er wel degelijk dusdanige bijwerkingen waren dat ze adviseerden te stoppen.'

Lees ook | Briljante Mislukkingen | Galapagos: Geen medicijn, wel een 8,4

Gerelateerde artikelen