Economie11 feb '21 16:10Aangepast op 11 feb '21 17:58

Focus Shell blijft fossiel

Auteur: BNR Webredactie

Shell wil in 2050 CO2-neutraal zijn, maar dat betekent niet dat het roer op korte termijn omgaat. De komende jaren wordt maar mondjesmaat geïnvesteerd in hernieuwbare energie en blijft de focus vooral gevestigd op fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een strategie-update die Shell vandaag bekend maakte. Oprichter Mark van Baal van Follow This, een groep groene Shell-aandeelhouders, ziet een lichtpuntje.

Van Baal is met name tevreden over de manier waarop Shell gehoor geeft aan groene aandeelhoudersresoluties. Die helpen het bedrijf op weg naar volledige 'Paris alignment', ofwel de klimaatdoelen van Parijs. Dat doet het bedrijf door de harde doelstelling van klimaatneutraal zijn in 2050 te formuleren. Al mikt de strategie voor de komende tien jaar daar niet op.

Luister ook | 'Groei van 1,8 procent is teleurstellend'

Het kantelmoment had natuurlijk al jaren geleden plaats moeten hebben, vindt Van Baal. Daar kunnen we echt niet meer op wachten. Het Parijsakkoord is heel duidelijk: in 2030 moeten we 25 tot 50 procent minder CO2 uitstoten. Zolang je dat als bedrijf niet doet, kun je niet claimen dat je meedoet aan Parijs', zegt Van Baal. Het kantelpunt had wat hem betreft al in 2006 moeten zijn, toen Al Gore veel aandacht kreeg met zijn film An Inconvenient Truth.

Luister ook | Boudewijn Poelman gaat 30 miljoen euro investeren in impactbedrijven

De vrees van aandeelhouders voor minder dividenduitkering in het scenario dat Shell groener zou investeren is volgens Van Baal ongegrond: 'Het is veel meer dan 15 procent die wil dat Shell echt verandert, maar het is maar 15 procent die echt het lef heeft om tegen het bestuur van Shell voor onze resolutie te stemmen. Dat is het eigenlijk met alle transities: die komen van een kleine, groeiende minderheid, en niet van de meerderheid. We kunnen niet op de meerderheid wachten, want dan wordt het veel te veel verwaterd, en dan duurt het allemaal veel te lang.'

Ben van Beurden, CEO van Shell bij een aandeelhoudersvergadering in 2016
Ben van Beurden, CEO van Shell bij een aandeelhoudersvergadering in 2016 ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen