Economie12 feb '21 08:27

Helft bedrijven gebruikte steunmaatregelen

Auteur: BNR Webredactie

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven, exclusief eenmanszaken, heeft in 2020 gebruik gemaakt van de steunmaatregelen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De cijfers geven wel aan dat de klap voor de economie enorm is geweest, zegt BNR-huiseconoom Han de Jong. Daar staat tegenover dat de overheid met het enorme scala aan steunmaatregelen wel heel veel bedrijven heeft bereikt.

Luister terug | Nog altijd gaten in de regelingen voor ondernemers

In de eerste periode, tot en met juni, vroegen bedrijven in alle sectoren steun aan. In de zomer, toen de economie weer geleidelijk aan openging, viel dat enorm terug. In de derde periode neemt dat weer toe, maar dan ontstaan er ook grote verschillen. In sectoren die veel last hebben van de lockdown gaat het slecht. Maar door het aantrekken van de wereldhandel gaat het een stuk beter met bedrijven die met goederen te maken hebben.

Ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen werd na de eerste lockdown wat minder negatief, maar die negativiteit is, ondanks de steunmaatregelen, toch weer een beetje terug. Maar ook dat loopt in de verschillende sectoren enorm uiteen, zegt De Jong. In sectoren als bouw, vervoer en opslag, industrie en groothandel zie je het ondernemersvertrouwen verbeteren, maar in zwaargetroffen sectoren als de horeca stort het eigenlijk helemaal in.

Luister terug | Nog altijd gaten in de regelingen voor ondernemers

Luister ook | Kees de Kort | Steun, steun,steun


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen