Economie17 feb '21 09:26Aangepast op 22 feb '21 13:11

Tekort aan financiële professionals blijft groot

Auteur: BNR Webredactie

Er blijft een onverminderd tekort aan financiële professionals. Het aantal vacatures is eind 2020 opgelopen tot net geen 12.000. Dat blijkt uit jongste cijfers van recruiter Robert Walters en Jobfeed. Dat tekort kan vooral in deze coronacrisis bedrijven in de problemen brengen, zo blijkt uit navraag bij financiële experts.

Administratie PGB
Administratie PGB (ANP )

'Er gaat nog wel even een tijd overheen voordat het matcht met de praktijk, die hoge eisen stelt.'

De expertise die tegenwoordig van de financials wordt gevraagd is zo breed en specialistisch dat er een enorm tekort dreigt aan mensen die op het vereiste niveau opereren: niet alleen moet de financial hbo- of academisch geschoold zijn. Kennis van complexe toezichtregels, privacyregels en data-analyses is voor ontzettend veel bedrijven nu van wereldbelang. Er wordt dus aanzienlijk meer gevraagd dan van de aloude droge boekhouder.

Lees ook | Controllers blijven gewild ondanks coronacrisis

Arnoud Rijpstra, directeur van business-consultancybedrijf Bluefield, ziet de zorgen bij zijn klanten toenemen. 'Medewerkers die alleen in de financiële kolom geschoold zijn hebben eigenlijk niet voldoende skills om in deze tijd goed te kunnen performen. Nu moet je wel boven de materie uitstijgen om de organisatie van de goede informatie te voorzien en te helpen de goede kant op te bewegen. Dus van finance wordt veel gevraagd in deze tijd.'

Luister terug | Inspectie SZW: Veiligheid rolsteigers ondermaats

Uit een rapport va de Inspectie SZW bleek vorig jaar nog dat 23 van de 28 geïnspecteerde accountantskantoren zaken als werkdruk, agressie, ongewenst gedrag nog niet onder controle te hebben. En zelfs het planmatig kunnen werken bleek vaak niet op orde. Eddy Vaassen, hoogleraar Accountancy aan de universiteit van Tilburg, ziet met name veel uitval onder jongere financials, die er vaak nog naast studeren. Hij pleit ervoor om afgebakende functies te maken van al die taken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen