Economie17 feb '21 09:16Aangepast op 17 feb '21 09:58

Ahold-topman Muller: 'We doen het maximale om te helpen'

Auteur: BNR Webredactie

De verkopen bij bol.com zijn vorig jaar met ruim de helft gestegen. Consumenten kochten voor 4,3 miljard euro bij de webwinkel. Ahold Delhaize draaide zelf in het laatste kwartaal van 2020 een omzet van bijna 20 miljard waardoor de totale omzet over 2020 op ruim 74 miljard komt. 'We hebben nu 42.000 ondernemers op het platform, we doen het maximale om te helpen', zegt Ahold-topman Frans Muller.

Image
( ANP Koen van Weel)

Luister ook | Ahold Delhaize verdubbelt winst in tweede kwartaal

Wrange bijsmaak

Volgens Muller heeft het concern de verwachtingen die in 2018 geschetst werden op bijna alle fronten overtroffen, hij tekent erbij aan dat dit onder 'bijzondere omstandigheden' is gebeurd en zegt graag te hebben gezien dat die omstandigheden anders waren geweest. 'We zien de pijn bij veel mensen en ondernemers en het heeft een wrange bijsmaak om meer levensmiddelen te verkopen als mensen in de problemen zijn'.

Muller zegt onder meer via bol.com ondernemers te willen faciliteren, en dat er nu 42.000 ondernemers gebruik van het platform maken. 'We doen wat we kunnen om te helpen, we proberen ook het maximale te doen met voedselbanken en het Rode Kruis'.

Luister ook | Hamsterwoede legt Ahold Delhaize geen windeieren

Moeilijke situatie in VS

De topman houdt rekening met een terugval wanneer de situatie weer normaliseert en hoopt dat restaurants en winkels gauw weer open gaan. desgevraagd zegt Muller dat de situatie in de VS nog steeds moeilijk is. 'Er is daar veel stress: een pandemie, daarvoor was er veel spanning rond de Black Lives Matter-beweging. We hebben het over een maatschappij die erg verdeeld is. We hebben zo'n tweeduizend winkels en tweehonderdduizend medewerkers. Die spanning is niet weg, je ziet veel vermoeidheid - de mensen worden mentaal moe. Het is niet gemakkelijk.'

Geen conflict Saskia Egas Reparaz

Gevraagd naar het openlijk geruzie met Etos-directeur Saskia Egas Reparaz die de overstap naar concurrent HEMA wil maken, zegt Muller niet dwars te liggen: 'We spelen niets uit, het hangt nergens om. Saskia is een collega die meer dan twintig jaar bij ons gewerkt heeft, ze is ook lid van het Europese managementteam waar veel dingen besproken worden. Voor zo'n topfunctie is het duidelijk dat er een concurrentiebeding is, we moeten ons eigen bedrijf beschermen en we zijn in gesprek met deze partijen. Ik heb Saskia al succes toegewenst, het is goed voor HEMA.'

Luister ook | Ahold blijft capaciteit vergroten na coronagroei


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen