Economie22 feb '21 09:34Aangepast op 22 feb '21 12:29

Horecagroothandels in problemen door kwetsbare voorraden

Auteur: BNR Webredactie

Er dreigt groot onheil voor horecagroothandels. Een steeds groter deel van hun voorraad gaat namelijk over de datum, zelfs de lang houdbare producten. De steunpakketten van de overheid zijn niet voldoende om bedrijven overeind te houden, terwijl hun afnemers, kroegen, restaurants, hotels, voorlopig nog niet open lijken te mogen. Dat zegt de Stichting Horeca Groothandels tegen BNR.

De gehele horeca kent een omzetdaling van 38 procent - van 19 miljard naar 12 miljard euro. De grossiers worden bijna net zo hard geraakt: schattingen gaan nu uit van een omzetverlies van 33 procent naar 8 miljard euro, al is dat deels afhankelijk van het gekozen afzetsegment. Door de overheidssteun valt de schade in de horeca vooralsnog mee, maar elke maand dat de lockdown langer duurt neemt de druk flink toe.

Luister terug | Nog altijd gaten in de regelingen voor ondernemers

Het omzetverlies heeft niet alleen betrekking op de horeca, maar ook op cateraars en gemaksformules 'on the go'. Het eerste kwartaal van 2021 kun je nu in feite al als verloren beschouwen, maar volgens Ceel Elemans, sectoreconoom Food en Agri bij ING, gloort er nog wel enige hoop voor het tweede kwartaal. Al is dat wel voor een belangrijk deel afhankelijk van het moment dat versoepelingen worden doorgevoerd.

Lees ook | Groothandels donderdag weer open voor alle consumenten

Het kan nog wel anderhalf tot twee jaar duren tot de volledige horecaomzetten weer op het niveau van 2019 zitten, zegt Elemans. De consument snakt ernaar om de bloemetjes buiten te zetten, maar uiteindelijk is de out of home-markt zeer gevoelig voor de economische situatie. De werkloosheid groeit in 2021 naar verwachting van 4,1 naar 5,6 procent, wat neerkomt op zo'n 100.000 extra mensen. En ook het buitenlandse toerisme komt nog maar traag op gang.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen