Economie22 feb '21 17:54

Horeca sleept Staat voor de rechter om uitblijvende versoepelingen

Auteur: BNR Webredactie

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sleept de Staat voor de rechter om heropening en meer steun af te dwingen, dat meldt de organisatie in een persbericht. KHN is niet te spreken over uitspraken die minister De Jonge deed afgelopen weekend.

Opgestapelde terrasbanken bij een horecazaak. De horeca zijn sinds half oktober gesloten vanwege het coronavirus.
Opgestapelde terrasbanken bij een horecazaak. De horeca zijn sinds half oktober gesloten vanwege het coronavirus. ( ANP)

'De sector zou volgens De Jonge opnieuw achteraan moeten sluiten, terwijl de horeca een ontzettend belangrijke sociaal-maatschappelijke rol vervult', meent KHN. 'Het achterstellen van horecaondernemers - zonder deugdelijke onderbouwing - gaat onverminderd door en is onacceptabel. Opnieuw is er nul perspectief voor de horeca.' In een bodemprocedure vraagt KHN met een groep ondernemers aan de rechter om extra steun.

Luister ook | OMT voor onderwijs moet coronaschade beperken

'Grondrechten geschonden'

KHN beweert dat de Staat onrechtmatig handelt en 'grondrechten van horecaondernemers zo ernstig schendt, zonder de noodzaak daarvan behoorlijk te onderbouwen én zonder de schade te vergoeden.' Volgens KHN is er geen goede onderbouwing voor het dichthouden van de horeca. 'Wij zijn het na elf maanden écht zat met dit kabinet', zegt KHN-voorzitter Rober Willemsen in BNR In de Middag. 'Er komt geen enkele onderbouwing voor waarom we dicht worden gehouden. We lopen iedere dag financieel achteruit, omdat de compensatie tekort schiet. Er is geen enkel perspectief op dit moment, dus de maat is meer dan vol.'

Luister ook | Burgemeesters pleiten voor versoepelingen coronaregels

'We kunnen veilig openen'

Met de zaak, een kort geding, wil de horeca 'zo spoedig mogelijk' opening afdwingen van de sector. 'Anders willen we de onderbouwing zien waarom we dicht worden gehouden. (...) We hebben van de zomer gezien dat we heel veilig open kunnen, vanaf dat we weer dicht moesten hebben we allerlei protocollen aangeleverd en manieren laten zien waarop we de sector verantwoord kunnen openen', aldus Willemsen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen