Economie4 mrt '21 08:58Aangepast op 4 mrt '21 12:48

Grote zorgen contactberoepen over terugbetalen steun

Auteur: BNR Webredactie

Kappers, schoonheidsspecialisten en rijscholen maken zich grote financiële zorgen omdat zij een deel van de coronasteun over dit kwartaal terug moeten betalen. Dat blijkt uit een rondgang van BNR Ochtendspits langs de brancheorganisaties van deze contactberoepen. Gemiste omzet inhalen lijkt er voorlopig nog niet in te zitten. Intussen loopt de schade in sectoren die nog wel potdicht zijn alleen maar verder op.

Els van Meenen van schoonheidssalon Vital Body Care in Geldermalsen
Els van Meenen van schoonheidssalon Vital Body Care in Geldermalsen (BNR / Martijn de Rijk )

De financiële zorgen gelden zeker ook voor Els van Meenen, met haar schoonheidssalon Vital Body Care in Geldermalsen. Verslaggever Martijn de Rijk bezocht de salon.

De zorgen van de contactberoepen dempen enigszins de vreugde van het weer open kunnen. De ondernemers moesten vooraf een inschatting maken van de duur van de lockdown. Veel van hen rekenden op een veel langere periode zonder omzet en vroegen op basis daarvan steun aan. Veel van die steun ging op aan het dichten van financiële gaten. Alle brancheorganisaties waarschuwden hun leden ook dat ze geen steun moeten aanvragen die ze niet nodig hebben.

Luister terug | BNR Breekt | Het coronabeleid is willekeurig en oneerlijk, er is geen peil op te trekken

Want de praktijk is kennelijk weerbarstiger: veel ondernemers blijken toch in een zwart toekomstgat te kijken en te denken: god zegene de greep. Maar nu de contactberoepen weer omzet gaan draaien moet de coronasteun die voor dit kwartaal is aangevraagd toch weer terugbetaald moet worden. Van kappers, schoonheidssalons of rijscholen met personeel zal de NOW ook verrekend worden. Zij mogen dat in termijnen terugbetalen.

Zelf goed kijken

Ook Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland, waarschuwt om heel goed te kijken wat het betekent op het moment dat je zelf weer omzet gaat draaien. 'Daar moet je wel goed op letten. Het is per regeling verschillend, dus dat moet iedere ondernemer voor zichzelf goed bekijken. Zelfstandig ondernemers hebben overigens heel erg achteraan gestaan met de steun, dus de meesten zijn vooral heel blij dat ze weer gewoon geld kunnen verdienen.'

De geest van de steunmaatregelen was vooral om bedrijven te redden. Des te meer reden om te voorkomen dat mensen alsnog omvallen als ze moeten teruggevallen. 'Wij zijn met de politiek in gesprek over die terugbetalingsregelingen. We vinden dat je daar vooral coulance moet aanbrengen. Je ziet dat Den Haag nog steeds worstelt met de steun op maat die aan kleine zelfstandigen gegeven kan worden, maar we merken dat steeds meer partijen doorhebben hoe groot de problemen zijn.'

Klanten stapelen

Ook Linda Reurich, bestuurslid van ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten, ziet niet hoe je in een maand de omzet van een heel kwartaal kunt goedmaken. 'We kunnen onmogelijk per behandeling drie klanten stapelen. Het is jammer dat de TVL per kwartaal gaat en niet per bijvoorbeeld december, januari en februari, de maanden waarin we daadwerkelijk dicht zijn gegaan.'

BTW-betalingen

De vereniging van zelfstandigen zou graag zien dat dat ook gaat gelden voor het terugbetalen van de coronasteun in deze groep. Veel zelfstandigen kwamen überhaupt niet in aanmerking voor steun omdat hun partner bijvoorbeeld te veel verdiende. Maar ook BTW-betalingen en andere belastingen, misschien ook huurafdrachten, leasecontracten; de rekening loopt alleen maar op, terwijl de onzekerheid nog groot is over de houdbaarheid van de de versoepelingen.

Lees terug | Kappers wel open, schoonheidsspecialisten niet? Onbegrijpelijk!

De contactberoepen hebben over het algemeen goede hoop dat de komende maanden een deel van de achterstand ingelopen kan worden. Maar veel verder dan twee weken vooruit durven ze niet te kijken, omdat niemand kan voorzien hoe het tegen die tijd staat met de besmettingscijfers en de bereidheid van mensen om dan naar kapper of rijschool te gaan. Bovendien: het gaat stuk voor stuk om beroepen waarbij maximaal één klant tegelijk bediend kan worden.

Gerelateerde artikelen