Economie10 mrt '21 18:04Aangepast op 11 mrt '21 15:27

Kamermeerderheid wil 100% TVL

Auteur: BNR Webredactie

Door coronamaatregelen getroffen ondernemers moeten 100 procent van hun vaste lasten, zoals de huur, vergoed krijgen. Het subsidiepercentage van de steunregeling TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) moet in het tweede kwartaal naar 100 procent in plaats van 85 procent, bepleiten de coalitiepartijen in het laatste coronadebat voor de Tweede Kamerverkiezingen. ChristenUnie, VVD, D66 en CDA vinden dat er meer steun nodig is om ondernemers de eindstreep te laten halen'.

Luister terug | KHN stapt naar rechter om uitbetalen TVL

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, is blij met de motie van de demissionaire coalitie, maar ziet nog steeds grote uitdagingen voor ondernemers. 'De overheid had problemen met het uitkeren van de TVL waar men al recht op heeft. Met name de verhoging in het laatste kwartaal van vorig jaar. Het komt erop neer dat ondernemers gewoon hun geld niet krijgen. En het blijkt dat het misschien nog wel wat langer gaat duren voor dat allemaal lukt. Met name bijvoorbeeld voor de voorraadvergoeding voor de detailhandel. Dat is wel iets waar wij ons ernstig zorgen over maken.'

Luister terug | ONL: TVL moet naar honderd procent

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) verhogen van 85% naar 100% in het tweede kwartaal. Daarnaast moet de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) worden uitgebreid om gemeentes te ondersteunen in het toekennen van steun. De partijen ChristenUnie, VVD, D66 en CDA dienen daarover een motie in.

Het voorstel komt net voor de verkiezingen. Voor een mogelijke uitvoering moet eerst nog toestemming worden gevraagd aan de Europese Commissie omdat het gaat om staatssteun aan bedrijven. Die toestemming vragen duurt doorgaans twee weken. En daarnaast is er natuurlijk nog de uitvoering, de uitbetaling van de steun aan ondernemers. De regering heeft al een achterstand bij de uitbetaling van coronasteun aan ondernemers. Daarom is het nog maar de vraag wanneer ondernemers deze verhoging van steun mogen verwachten op hun bankrekening.

(Harold Versteeg ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen