Economie12 mrt '21 06:14Aangepast op 12 mrt '21 07:26

Pandbazen stunten met huren van winkels

Auteur: Wesley Weerts

Pandbazen schroeven hun huren in grote winkelstraten flink terug. Dat doen ze in een verwoede poging om de leegstand te beteugelen. De prijzen van deze winkels kelderden in een paar maanden tijd met tientallen procenten, blijkt uit navraag van BNR.

(Foto Berlinda van Dam / HH / ANP.)

Stunten

In de grote steden liggen de huren 20 tot 25 procent lager dan een jaar eerder, zegt Chris Lanting van vastgoedadviseur Colliers. 'Omdat het vaak om meerjarige huurcontracten gaat, komen er over een langere periode minder inkomsten binnen. Verhuurders maken wel afspraken over jaarlijkse indexaties, maar die zijn vergelijkbaar met de inflatie. Ze gaan dus niet helpen om de verliezen goed te maken.' Ook in middelgrote steden stunten eigenaren van winkelpanden met de huur, zij het wat minder sterk: de huren liggen er 10 tot 15 procent lager. 'Daar was al vóór corona sprake van een aardige afslag op de huren', verklaart Lanting.

Ze proberen de huren zo noodgedwongen af te stemmen op de portemonnee van winkeliers, die raakte door de lockdowns leger en leger. De winkelier krijgt bovendien meer macht. 'Ze kunnen tegen een eigenaar zeggen: 'Prima deze huur, maar aan overkant van straat kan ik voor aanzienlijk lagere prijzen huren.'

Luister terug | Helft van de winkeliers betaalt huur niet

Daling in heel Nederland

Jordy Kleemans van Savills bevestigt het beeld. 'De retailmarkt heeft het al jaren zwaar door de komst van e-commerce. Corona deed daar nog een flinke schep bovenop.' Door oplopende betalingsachterstanden en een goede onderhandelingspositie van winkeliers gaan de huren volgens Kleemans structureel naar beneden.

Ook op plekken waar de huren vooralsnog minder hard dalen, verwacht de vastgoedadviseur snel een fikse verlaging. Nu worden veel bedrijven nog overeind gehouden met overheidssteun, zegt Kleemans. Daarnaast zitten veel winkeliers nog vast aan bestaande huurcontracten. De onzekere toekomst zorgt er bovendien voor dat het aantal nieuwe huurcontracten lager ligt dan normaal.

Luister terug | Rem op huurverhogingen aanstaande

Minder winkels, meer woningen

De leegstand in combinatie met huurverlagingen zet het verdienmodel van vastgoedinvesteerders onder druk, tegelijkertijd biedt het kansen op de overspannen woningmarkt. Hoewel wonen in een winkelpand voor de eigenaar vaak minder opbrengt, zijn die inkomsten nog altijd beter dan een pand langdurig leeg laten staan. Deze situatie kan investeerders ertoe bewegen om een deel van hun winkelpanden om te bouwen naar woningen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen