Economie19 mrt '21 06:12Aangepast op 19 mrt '21 08:20

Meeste ondernemers willen andere coalitie

Auteur: BNR Webredactie

Een kleine meerderheid van de ondernemers hoopt dat er geen tweede kabinet komt van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Dat blijkt uit een mini-enquête die BNR heeft laten uitvoeren onder de achterban van Ondernemend Nederland.

Image
(Hollands Hoogte / Hans van Rhoon )

Van de respondenten ziet 53 procent de huidige demissionaire coalitie liever niet terugkeren, 47 procent vindt het wel prima zo. Voorstanders van een andere coalitie noemen opvallend vaak JA21 en ook Forum voor Democratie kan op steun rekenen. En naast de PVV wordt ook juist de progressieve nieuwkomer Volt, die niet erg ver van D66 af staat, vaak genoemd. Ook een breed gedragen zakenkabinet is voor enkelen een serieuze optie, al zijn klimaat en het herstelbeleid hete hangijzers.

Luister terug | ONL: Eerst herstellen, dan groeien en investeren

De mensen die graag een voortzetting zien van de coalitie van VVD, CDA en ChristenUnie hopen op stabiliteit en een relatief snel regeerakkoord. Een ander deel ziet simpelweg geen beter alternatief. Wel is het vertrouwen vrij groot dat VVD en D66 als het nieuwe motorblok er samen wel iets van gaan maken. De combinatie van het VVD-pragmatisme en het D66-idealisme kan volgens een van de ondervraagden goed uitpakken.

Daadkrachtiger

Volgens één van de respondenten heeft Rutte de laatste jaren laten zien dat het mkb bij hem niet in goede handen is. Zo zijn er klachten over de ontoereikendheid van de corona-steunpakketten. Het kabinet zou zich daar veel daadkrachtiger in moeten opstellen, vinden meerdere ondervraagden. 65 procent van hen is tevreden over de algehele verkiezingsuitslag, zonder dat overigens expliciet toe te lichten.

Lees ook | Kamermeerderheid wil 100 procent TVL

De ondernemers hebben ook nog de nodige adviezen in petto voor Rutte en Kaag, zoals het weer van onderaf opbouwen van de economie. De burger moet veel meer centraal komen te staan, en vervolgens komt de rest vanzelf, is het idee. Zet alles in op herstel en laat minder geld naar Brussel vloeien. Bezuinigen, lastenverzwaring, meer wet- en regelgeving, een slot op de samenleving en op de huidige voet doorgaan zijn volgens veel ondernemers uit den boze.

Dat linkse partijen niet worden genoemd, is niet zo gek, zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland. Het steekt de ondernemers dat die de lastenverhogingen toch vooral bij het bedrijfsleven wilden neerleggen, in één klap ook nog. En dat terwijl veel bedrijven in deze coronacrisis vechten voor hun voortbestaan.

VVD

Opvallender is het dat de VVD - vanouds de partij voor de ondernemer - uit de gratie is gevallen. Biesheuvel heeft daar wel een verklaring voor. Toen de huidige coalitie begon, werden de ondernemers door twee dingen geraakt. Allereerst het afschaffen van de dividendbelasting. De rekening daarvoor legde het kabinet neer bij het mkb.

Luister terug | ONL: eerst herstellen, dan groeien en investeren

Daarnaast werd in 2017 de btw met 50 procent verhoogd. Dat stond in geen enkel verkiezingsprogramma, maar kwam toch in het regeerakkoord. Die verhoging kostte enorm veel omzet, juist bij veel kleine ondernemers in de detailhandel. De VVD had in de vorige campagne juist een lastenverlichting voor het mkb beloofd. Het belangrijkste voor de ondernemers is dat er snel duidelijkheid en zekerheid komt, zegt Biesheuvel.

Herstelplan

Ondernemend Nederland wil de formatieperiode het liefst in tweeën knippen. Eerst het herstelplan van Rutte, dan de langetermijn-onderwerpen. In dat herstelplan zal vooral een oplossing moeten komen voor twee kernzaken: hoe de liquiditeit in bedrijven op gang kan worden gehouden en wat er moet gebeuren met de enorme belastingschuld die wordt opgebouwd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen