Economie24 mrt '21 06:30

Ondernemers missen perspectief en willen 'houvast'

Auteur: BNR Webredactie

De verlenging van de lockdown tot en met 20 april is een feit. Gezien de nog altijd te snelle verspreiding van het coronavirus en het hoge aantal ziekenhuisopnames, heeft het kabinet geen andere keuze, zegt demissionair premier Rutte.

Voor ondernemers is de verlenging van de lockdown een teleurstelling. De horeca had gehoopt op een opening van de terrassen rond het paasweekend. Maar het eerder gegeven sprankje hoop bleek toch teveel hoop. Ook de reissector moet langer dichtblijven, nu het negatieve reisadvies voor vakanties tot na de meivakantie duurt. Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, heeft begrip voor de verlenging van de lockdown, maar zet er wel kanttekeningen bij. 'Ik ben zwaar teleurgesteld. 8 maart hadden we een klein beetje hoop, toen leek het beter te gaan. Maar de afgelopen tijd zijn de coronacijfers verslechterd. In dat licht snap ik het wel, maar de toon van de persconferentie was nu zo anders. Het is een klap in het gezicht voor ondernemers. Het voorjaar is zo belangrijk voor de horeca en de reissector, dat spoelt nu voor je ogen weg.'

Luister ook | OMT waarschuwt voor te snel versoepelen

Houvast

Het gejojo met maatregelen maakt het voor ondernemers moeilijk om grip te krijgen op de crisis, zegt Biesheuvel. 'Welk houvast heb je nu nog? Je weet niet wanneer je open kan en je weet ook niet wat die herstelmaatregelen precies inhouden', doelt Biesheuvel op de extra financiële steun waar het kabinet mee komt om ondernemers door de coronacrisis te helpen. 'Iedere dag vraag je je af of je doorgaat of stopt. Dan is houvast krijgen belangrijk om zo een eerlijke keuze te maken of je je laatste centen in je bedrijf stopt of er een streep doorheen zet. Maar een keuze maken is nu onmogelijk', stelt Biesheuvel.

Nieuwe financiële steun

De voorzitter heeft wel voorstellen die in de nieuwe financiële steunpakketten moeten komen. 'Liquiditeit: Als je niks meer kan betalen, dan houdt het op. Er moet dus wat gedaan worden met de liquiditeit van ondernemers. Ook aan de schuldenproblematiek bij ondernemers moet wat gedaan worden. Er moet snel een heel goed plan komen dat houvast biedt voor ondernemers.' Ook steunt Biesheuvel de punten van InRetail. 'Zodra ook maar iets van versoepelingen mogelijk zijn, dan moet dat gebeuren.' Toch vindt Biesheuvel dat de liquiditeit het belangrijkste punt is. Doordat veel ondernemers nu deels de eerder ontvangen steun moeten terugbetalen, komt de liquiditeit van de bedrijven in gevaar, meent de ondernemersvertegenwoordiger. 'Het duurt lang tot ondernemers de steun ontvangen en er zijn ook veel problemen met het terugbetalen ervan. Ik merk dat ondernemers het overzicht kwijt zijn door alle regelingen.'

Mogelijk eerdere versoepelingen

Op 13 april is er opnieuw een persconferentie over de situatie en maatregelen. Wel werd tijdens de persconferentie de optie opengehouden om eerder versoepelingen door te voeren, als de cijfers dat toelaten.

(Marcel Krijgsman)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen