Economie24 mrt '21 12:04

Atradius: dit jaar 44 procent meer faillissementen

Auteur: BNR Webredactie

Kredietverzekeraar Atradius verwacht dit jaar 44 procent meer faillissementen in Nederland dan vorig jaar, zo blijkt uit een vandaag verschenen analyse. Atradius-econoom Theo Smid erkent dat het cijfer een vertekend beeld geeft.

(Hans van Rhoon)

Luister terug | Bedrijven schrappen investeringen door financieringsgat

Relatieve stijging

'Procentueel lijkt het een hele sterke stijging, maar het is ten opzichte van een heel erg laag niveau vorig jaar. Toen hadden we in een heel jaar 3.500 faillissementen, dat is nog nooit zo laag geweest. Maar dan nog gaat het met 44 procent nog steeds naar een niveau van 5.000, wat vergelijkbaar is met 2016. En dat is geen jaar waarvan we zeggen dat het slecht was.'

Luister terug | Wetswijziging voorkomt faillissement

Volgens Smid komen we terug naar normaal. Vorig jaar is een deel van de bedrijven dat, gezien de balansen, failliet had moeten gaan dankzij de overheidssteun overeind gebleven. Die zombiebedrijven gaan dit jaar omvallen.

Luister terug | Rabo-baas Wiebe Draijer: komende jaren geen bonanza

Nederland doet het niet slecht

Het onderzoek is wereldwijd uitgevoerd. Volgens Smid heeft Nederland effectief ingegrepen met de fiscale steun: 'We subsidiëren ook direct de loonsom van bedrijven, dat helpt om mensen in dienst te blijven houden. Ook de werkloosheid is nauwelijks opgelopen, ik verwacht dan ook geen grote golf aan faillissementen. We zitten nog ruim onder het aantal faillissementen van de vorige crisis`. Volgens de econoom heeft Nederland duidelijk lessen getrokken uit de vorige crisis, namelijk dat het beter is om de economie te blijven steunen in slechte tijden en dat lang vol te houden.

Luister terug | ING: verdubbeling horeca-faillissementen in 2021


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen