CPB verwacht 2,2 procent economische groei
Het Centraal Planbureau heeft het Centraal Economisch Plan 2021 (CEP) gepresenteerd. Dat plan bevat een actualisatie van de economische vooruitzichten tot en met 2022. De economie groeit dit jaar naar verwachting met 2,2 procent en in 2022 met 3,5 procent.
Herstel in zicht
Het CPB gaat uit van 2,2 procent groei dit jaar, waar de verwachting eind 2020 nog 2,8 procent was. Daarbij moet worden aangetekend dat destijds rekening werd gehouden met een grotere dip in 2020. Voor volgend jaar wordt een groei van 3,5 procent verwacht. Volgens het CPB is het economisch herstel in zicht, maar werken de gevolgen van de coronacrisis nog door. In de basisraming gaat het CPB ervan uit dat in Nederland en andere Europese landen de vaccinatiegraad geleidelijk oploopt en beperkingen kunnen worden afgeschaald.
Volgens BNR's huiseconoom Han de Jong spelen twee factoren een belangrijke rol: '2020 leverde minder krimp op dan ze dachten, en wat minder krimpt heeft minder herstelkracht. In de tweede plaats dachten ze waarschijnlijk in november dat de restricties op het openbare leven sneller zouden worden opgeheven dan nu het geval is'.
De Jong noemt de werkloosheidscijfers 'enorme meevallers'. 'In december verwachtte DNB een werkloosheid van 6,5 procent, dat is nu 4,5 procent. Dat scheelt een slok op een borrel. Het blijft lager dan men eerder had verwacht, dat geeft wel aan dat het beleid behoorlijk succesvol is.'
Wat De Jong vindt tegenvallen is het overheidstekort. 'Het CPB verwacht dat het tekort gaat oplopen, dat is een tegenvaller en heeft te maken met de steun die verlengd is.' De Jong weet niet of de herstelplannen al in de CPB-raming verdisconteerd zijn, is dat niet het geval dan zal het tekort nóg verder oplopen.
Veerkrachtige economie
Volgens CPB-directeur Peter Hasekamp laat de economie veerkracht zien. 'Ondanks de lockdown die specifieke sectoren zwaar treft, doet de economie als geheel het juist relatief goed', zegt hij in een toelichting. 'Herstel is in zicht, maar ook als straks het virus onder controle is, werken de economische gevolgen van de crisis nog door.' De directeur vindt dat het steunbeleid dan snel worden afgebouwd en plaats moet maken voor beleid gericht op herstel. 'We verwachten dat sommige bedrijven het alsnog niet zullen redden en dat de werkloosheid tijdelijk zal oplopen. Dat is in zekere zin onvermijdelijk. De economie moet zich ook weer kunnen aanpassen'.
De cijfers
Het overheidstekort piekt volgens het CPB dit jaar op bijna 6 procent van het bbp en neemt daarna af. Dat komt door het aflopen van steunmaatregelen en door de groei van belastinginkomsten. Volgend jaar zal het tekort naar verwachting 1,7 procent van het bbp zijn. De schuldquote neemt hierdoor volgend jaar al af, tot 57 procent van het bbp, waarmee deze onder de Europese norm van 60 procent blijft.
Ook presenteerde het CPB een actualisatie van de middellangetermijnverkenning voor de periode 2022-2025. Deze kan worden gebruikt voor de doorrekening van het regeerakkoord. De economische groei komt in de periode uit op 2 procent per jaar. Daarbij loopt het overheidstekort, op basis van ongewijzigd beleid, terug tot 1 procent van het bbp in 2025.