Economie9 apr '21 08:31Aangepast op 12 apr '21 13:01

Prijzen binnenlandse vakantieparken kunnen fors oplopen

Auteur: BNR Webredactie

Nederlanders die de komende vakanties door willen brengen op een vakantiepark in eigen land, dreigen daarvoor heel diep in de buidel te moeten tasten. Als straks blijkt dat vakantie in het buitenland er nog niet in ziet, kan dat zorgen voor prijsstijgingen tot wel 40 procent voor verblijf op een Nederlands vakantiepark. Dat blijkt uit navraag van BNR bij vergelijkingssite parkvakanties.nl.

(Parc de Kievit - Vakantiehuis Breda)

'Die binnenlandse vakantie is natuurlijk best een aantrekkelijk alternatief, zegt Laurens Taekema van parkvakanties.nl. 'Op dit moment is er nog niet heel veel in eigen land geboekt. Maar op het moment dat we allemaal min of meer besluiten om dat te gaan doen, vertalen de systemen dat deels naar een prijsstijging.' Goedkoop is het sowieso al niet per definitie, zo'n vakantiepark in eigen land. 'En de wat grotere aanbieders spelen veelal wel in op die grotere vraag.'

Luister terug | Nederland boekt massaal vakantie in eigen land

Vaak zijn het de wat kleinere, op zichzelf staande vakantieparken die uit een soort loyaliteit vaak een vaste prijs rekenen, zegt Taekema. 'Het is dus afhankelijk van die vraag en het aanbod, maar het kan zomaar 30 tot 40 procent schelen op een verblijf.' Voor de vakantieparken zelf is het geen slecht nieuws: ze zitten straks mogelijk helemaal volgeboekt en kunnen ook nog eens de hoofdprijs vragen. En een heel slecht seizoen heeft deze sector niet achter de rug.

Veilige locatie

We zien dat mensen door de coronacrisis sowieso al minder naar steden en meer naar natuurgebieden trekken, zegt Jan van der Borg, hoogleraar toerisme en verbonden aan de universiteiten Leuven en Venetië. Daarnaast kiezen mensen voor een veilige locatie, dat wil zeggen voor appartementen en vakantiehuisjes en minder voor hotels. Hij verwacht niet dat de run op de Nederlandse vakantieparken blijft als de coronacrisis voorbij is.

Vroeg boeken

Van der Borg denkt dat het belangrijk is om vroeg te boeken. Alle aanbieders van accommodaties hebben namelijk systemen waarmee ze de vraag polsen en daar de prijzen op afstemmen. Als er nu nog weinig vraag is, kun je het best nu toeslaan. Wel blijft het natuurlijk een risico, omdat niet zeker is wanneer alles weer opengaat. Van der Borg verwacht geen massale annuleringen als we in de zomer toch weer naar het buitenland mogen. Hij denkt daarvoor de angst er bij veel mensen te veel inzit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen