Economie9 apr '21 14:40Aangepast op 10 mei '21 08:41

Kabinet trekt beurs voor ov Randstad

Auteur: BNR Webredactie

Het demissionaire kabinet haalt 2,5 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds voor ov-projecten in de Randstad. Er gaat 1,5 miljard euro naar het doortrekken van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. De overige 1 miljard euro is voor verbetering en uitbreiding van het spoor tussen Schiedam en Delft. In beide gevallen is dat de helft van de geschatte investeringssom.

Wopke Hoekstra
Wopke Hoekstra (BNR)

De ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Bas van ’t Wout van Economische Zaken hebben in totaal 4,1 miljard euro toegekend aan tien projecten die de Nederlandse economie op een duurzame manier moeten versterken. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een hogere productiviteit of creëren nieuwe bedrijvigheid. De komende vijf jaar is vanuit het groeifonds 20 miljard euro beschikbaar voor dit soort investeringen.

Belangrijke eerste stap

Andere projecten waarvoor het kabinet het groeifonds wil aanspreken draaien om onder meer groene waterstof, kwantumtechnologie en innovaties in het onderwijs en de gezondheidszorg. 'Met deze investeringen op verschillende fronten wordt door het Nationaal Groeifonds een belangrijke eerste stap gezet richting het verhogen van onze toekomstige welvaart', zegt Hoekstra.

Luister terug | Energietransitie moet belangrijke plaats in regeerakkoord krijgen

Het uitgeven van geld mag nooit een doel op zich worden, zegt minister Bas van 't Wout van Economische Zaken tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. En wat dat betreft heeft Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van beoordelingsadviescommissie, zijn werk uitstekend gedaan. 'Dat is juist waar het in het verleden is misgegaan. Maar bij de Noord/Zuidlijn heeft de commissie gezegd dat er een reservering wordt gemaakt, omdat het op basis van verschillende indicatoren als kansrijk wordt gezien.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen