
Keijzer was in 2019 ook al akkoord gegaan met de overname van Sandd door marktleider PostNL, maar de Rotterdamse rechtbank vernietigde de verstrekte vergunning vorig jaar. De rechtbank en eerder ook toezichthouder ACM stelden dat er bij een samensmelting van de twee grootste postbedrijven een praktisch monopolie zou ontstaan. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) zal nu moeten oordelen of dit nieuwe besluit rechtsgeldig is.
Grootzakelijk
Keijzer ziet het als haar taak om te zorgen dat postbezorging betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar blijft, in een krimpende markt. De concurrentie kwam voorheen vooral ten goede aan grootzakelijke verzenders, zoals de Rijksoverheid zelf, zonder noemenswaardige voordelen voor de consument. 'Ik ben opnieuw tot de conclusie gekomen dat toestemming voor de overname noodzakelijk is.'
Lees ook | PostNL compenseert 8.500 ex-werknemers Sandd
Aan de toestemming zijn wel aangescherpte voorwaarden verbonden. Het rendement van PostNL voorafgaand aan de overname was onvoldoende om de continuïteit van de postdienstverlening te kunnen garanderen. Sandd stond destijds op de rand van een faillissement, waardoor de vijfdaagse postbezorging en daarmee de werkgelegenheid van veel mensen in gevaar zou komen. In die situatie had de postbezorging in Nederland niet kunnen voortbestaan zonder overheidssteun.