Economie14 apr '21 10:47

Nederlandse export steeg in februari

Auteur: BNR Webredactie

Nederland exporteerde in februari 4,5 procent meer goederen dan een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging na 2019, meldt het CBS. Vooral de export van chemische producten en machines nam toe. Nederland importeerde ook 5,8 procent meer dan in februari vorig jaar.

Luister terug | ING: Nederlandse industrie herstelt zich

De cijfers zijn het resultaat van zowel de slechte cijfers na februari vorig jaar door de coronacrisis en de verbeterende cijfers sinds de tweede helft van vorig jaar. 'Het is een trend die zich al vorig jaar aftekende: de wereldhandel trekt aan. Dat is vooral in de tweede helft van vorig jaar in Azië begonnen. Het eerste land waar je dat zag gebeuren was China. China is een groot handelsland dus daar profiteren direct andere landen van die met China handel drijven. En dus belandt het zo ook in onze cijfers', zegt huiseconoom Han de Jong.

Investeringen

Wat nog opmerkelijk is aan de cijfers is dat ze melden dat de export van machines is toegenomen. 'Dat duidt erop dat de investeringen elders in de wereld aantrekken. Meestal zie je bij een recessie dat de productie daalt. Daarna komt er herstel, maar dan kunnen bedrijven over het algemeen met hun oude machines wel die eerste productiestijging aan. Nu is het heel vroeg in de cyclus. Dat toont aan dat bedrijven heel alert zijn over hun verdienmodel en ook actief zijn om hun verdienmodel te upgraden.'

Gerelateerde artikelen