Economie16 apr '21 08:45

Groot deel horeca kán straks niet open

Auteur: BNR Webredactie

Als de horeca straks weer open mág, is het maar zeer de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kán. Bij een aanzienlijk deel van de ondernemers ontbreken na een jaar coronacrisis de middelen om bijvoorbeeld personeel te betalen en voorraden in te kopen.

Dat blijkt uit navraag van BNR bij Koninklijke Horeca Nederland. Het probleem speelt breder: Ook de evenementensector herkent het, laat branchevereniging CLC Vecta weten. Volgens ondernemersvereniging ONL zal ook een deel van de kermissen, bowlingbedrijven, reisbureau's en bedrijven in de detailhandel straks niet of niet volledig open kunnen gaan. Er is door deze bedrijven tijdens de crisis zoveel ingeteerd op de bedrijfsreserves en persoonlijke tegoeden, dat liquide middelen voor het financieren van een heropening nu ontbreken.

Luister terug | Utrechts café opent heel even de deuren

Voorbereiden exploitatie

Voor de horeca geldt dat middelen ontbreken om voorraden eten en drinken in te slaan en personeel in te huren. Horecazaken die straks niet open kunnen, terwijl ze dat wel mogen, zullen volgens Koninklijke Horeca Nederland geen marginaal verschijnsel blijken. Volgens voorzitter Robèr Willemsen is een deel van de ondernemers creatief en weten zij de eindjes alsnog aan elkaar te knopen, maar bij anderen is de rek er simpelweg uit.

Luister terug | Horeca vreest tot augustus verlies te draaien

Willemsen hoopt vooral dat coronasteun van de overheid sneller zal worden uitbetaald, om bedrijven de kans te geven hun deuren straks te openen. Op de langere termijn wordt door de sector ingezet op een schuldsaneringsplan en belastinguitstel van 60 maanden.

Image
(Flickr / André Lindeboom )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen