Economie26 apr '21 06:05Aangepast op 26 apr '21 08:32

Horecazaken kunnen groothandel niet altijd betalen

Auteur: BNR Webredactie

Nu woensdag de terrassen open gaan komt de horecabranche weer in beweging, maar helemaal vanzelf gaat dat niet. Groothandels moeten de voorraden nogal eens voorschieten, omdat horecabazen simpelweg niet genoeg geld op hun bankrekening hebben staan. Dat zegt branchevereniging Samenwerkende Horeca Groothandels Nederland tegen BNR. Ook Koninklijke Horeca Nederland bevestigt dat het gebrek aan geld op de bank om die voorraden te betalen, voor veel ondernemers een punt van zorg is.

Bier, frisdranken, sauzen, sappen: al deze producten zijn tijdens de horecasluiting over de houdbaarheidsdatum gegaan en ondernemers moeten nu al die voorraden in één keer aanvullen, zegt Hans van der Eijk, eigenaar van horecagroothandel Hocras en bestuurslid van de stichting Samenwerkende Horeca Groothandels Nederland (SHGN). 'Vooral kleinere horecaondernemers kunnen de rekening voor het inkopen van de voorraden niet altijd in één keer betalen.'

De eigenaar van de horecagroothandel pleit voor een extra compensatie voor de kosten van de voorraad die horecazaken moeten maken. 'In het vierde kwartaal van 2020 kregen ondernemers die al. Wij vinden dat de horecabedrijven die nog een keer moeten krijgen. Ze hebben al voor de derde keer hun voorraad weg moeten doen.'

Luister terug | Horeca weinig geholpen met opening terrassen

Horecazaken kunnen betalingsregeling treffen

Overigens slagen de meeste horecazaken er wel in hun nieuwe voorraden in één keer te betalen. Verslaggever Martijn de Rijk sprak met Cor Jongens, eigenaar van horecagroothandel VHC Jongens. Hij heeft zijn klanten opgeroepen om ook voorraden in te kopen als ze de rekening nog niet kunnen betalen. 'Dan gaan we een regeling treffen. Het is in het belang van iedereen om weer open te gaan en de klanten tevreden te stellen.'

Luister terug | Statistici maken gehakt van Fieldlabs

Koninklijke Horeca Nederland zegt tegen BNR dat veel horecaondernemers ook bang zijn dat ze niet genoeg personeel kunnen vinden om die terrassen te bemannen. Charles van Goch, eigenaar van horecauitzender Mise en Place, merkt dat ook op: 'Er zijn heel veel mensen verdwenen naar andere branches. (...) Maar veel ondernemers wachten ook af met het inhuren van personeel. Zij verwachten dat de versoepelingen wel weer worden afgeblazen. Daarnaast weten de ondernemers vaak niet hoeveel mensen er ingehuurd moeten worden.'

(ANP )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen