
Luister terug | KPN accepteert twee ongevraagde overnamevoorstellen niet
Een van de biedingen kwam volgens The Financial Times van een duo: het Zweedse investeringsfonds EQT en de Amerikaanse investeerder Stonepeak. Volgens de Financial Times boden zij 18 miljard euro. Ook een bod van de private equity-reus KKR, eveneens Amerikaans, heeft KPN afgewezen. KPN zegt over het eerste dat er helemaal geen bod is uitbracht.
Luister ook | WSJ: Buitenlandse partijen willen KPN overnemen
De top van KPN heeft naar eigen zeggen 'zorgvuldig overwogen' of de overnamepogingen in het belang zijn van zowel het bedrijf als de aandeelhouders, medewerkers, klanten, de overheid en de Nederlandse samenleving. En dat is volgens KPN niet het geval en dus houdt het vast aan de eigen strategie.
Een overname van KPN zou betekenen dat het laatste Nederlandse telecomconcern in buitenlandse handen komt. VodafoneZiggo en T-Mobile zijn dat al.
Luister ook | De top van Nederland: Joost Farwerck (KPN)
Zelfs als het zover komt, moet de Nederlandse overheid zo'n overname eerst goedkeuren. Ook een onafhankelijke stichting kan een vijandelijke overname van KPN met een beschermingsconstructie tegenhouden. Dat gebeurde in 2012, toen het Mexicaanse America Movíl KPN wilde kopen.