Economie10 mei '21 07:42

Bedrijven afwachtend met terugbetalen NOW-regeling

Auteur: BNR Webredactie

Bedrijven zijn terughoudend met het terugbetalen van te veel ontvangen geld uit de NOW-regeling. Slechts een klein deel van de ondernemers die de NOW-regeling deels of helemaal moeten terugbetalen heeft dit al gedaan. De rest wacht af, blijkt uit navraag van BNR bij financieel adviseurs en specialisten.

Tot nu toe is van 20.000 bedrijven bekend dat ze de NOW-steun moeten terugbetalen die ze hebben gekregen. Volgens adviseurs die BNR gesproken heeft zal dat aantal flink oplopen. Bedrijven hebben tot 31 oktober de tijd om een aanvraag voor de definitieve berekening in te dienen bij het UWV. Bedrijven die een voorschot van meer dan 100.000 euro hebben ontvangen, moeten een accountantsverklaring aan die aanvraag toevoegen.

Luister terug | Grote zorgen contactberoepen over terugbetalen steun

Christiaan Buizer, NOW-expert bij Grant Thornton, ziet dat klanten wachten met het indienen van zo’n aanvraag en het terugbetalen van de NOW-regeling. ‘Veel klanten weten dat ze geld moeten terugbetalen, maar wachten zo lang mogelijk met de aanvraag omdat ze dit nu niet hebben. Zo stellen ze ook de betaling uit. Anderzijds zien we bedrijven die het onterecht vinden dat ze een deel moeten terugbetalen en eerst bezwaar willen maken.’

Lees ook | Zo betaalt u uw te veel ontvangen NOW-subsidie terug

VRB Adviesgroep ziet nog niemand die heeft terugbetaald. Dat adviseren ze wél: 'Heb je een beetje vlees op de botten, start met betalen of maak een potje. In oktober komt de belasting er ook weer aan, dan verwacht ik toch meer faillissementen te zien.'

ONL: ondernemers anticiperen

'Het liquiditeitsspook waart rond boven heel veel bedrijven', zegt voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland. 'Veel bedrijven zitten krap bij kas en dan ben je natuurlijk terughoudend om te zeggen: nu ga ik even de NOW terugbetalen'. Volgens de voorzitter zijn sommige bedrijven terughoudend omdat ze anticiperen, bijvoorbeeld op een nieuw kabinet, mogelijke kwijtschelding of een andere steunmaatregel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen