Economie11 mei '21 10:16Aangepast op 11 mei '21 18:43

'Pfizer gebruikt Nederland om belasting te ontwijken'

Auteur: BNR Webredactie

Pfizer sluist zijn miljardenwinst weg via Nederland, dat schrijft Follow the Money vanochtend. Het bedrijf loopt binnen door de succesvolle coronavaccins, maakt daarbij gebruik van research van universiteiten en belastinggeld, maar betaalt hier geen belastingen. 'Het gaat om enorme bedragen', zegt journalist Henk Willem Smits van Follow the Money.

(Flickr / Lê Thị Thuý Hà)

Luister terug | EU-lidstaten laten informatie belastingontwijking onbenut

'Helemaal precies weet je het natuurlijk niet, maar het gaat om enorme bedragen, de winst die deze Nederlandse vennootschap jaarlijks boekt ligt tussen de 10 en 20 miljard dollar.' Pfizer heeft om waarschijnlijk fiscale redenen een hoofdkantoor in Capelle aan den IJssel, volgens Smits is het 'een gigantische brievenbus-bv'.

Luister terug | 'Tijd rijp om belastingparadijzen aan banden te leggen'

Nederland loopt miljarden mis

'Nederland loop miljarden aan belastinggeld mis, vermoedelijk werkt het als een soort royaltysluis. De buitenlandse dochters van Pfizer moeten royalties afstaan aan deze Nederlandse vennootschap, die op de Amerikaanse vestiging na, de oudste vestiging is van alle Pfizer-dochters. Dat drukt hun winst, want hoe meer royalties ze moeten betalen, hoe minder ze overhouden. Zo houden de Duitse en Franse vennootschappen bijvoorbeeld heel weinig geld over, dus die belastingdiensten lopen geld mis, de Nederlandse belastingdienst heeft helemaal het nakijken.'

'Bij die brievenbus-bv's werkt nooit iemand, er werken bij Pfizer in Nederland iets van 200 mensen, het is niet zo heel groot', zegt Smits die het nogal schrijnend vindt dat overheden met belastinggeld vaccins kopen van het bedrijf, maar dat het zelf ook niet van plan is om er ook maar één stuiver aan bij te dragen.

Luister terug | Vijlbrief pakt belastingontwijking bedrijven aan

Belastingdienst heeft er geen zin in

Desgevraagd zegt Pfizer zich aan alle wetten en regels te houden. Daar valt wat op af te dingen, zegt Smits, 'maar belastingdiensten hebben vaak ook geen zin om eindeloos te gaan procederen over bepaalde details, bijvoorbeeld over de waarde van een patent. Fiscalisten pushen dat soort dingen vaak over de rand en deze door Pfizer gekozen constructie heeft er alle schijn van dat het bedrijf echt tot het gaatje wil gaan.'

'Dan moet er net een belastinginspecteur zijn die daar zin in heeft omdat helemaal uit te pluizen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen