Economie12 mei '21 09:28

Aegon boekt winst, maar sluit ontslagen niet uit

Auteur: BNR Webredactie

Verzekeraar Aegon heeft zijn winst in het eerste kwartaal flink opgevoerd. Vooral kostenbesparingen en de gestegen aandelenmarkten in het eerste kwartaal waren daarvan de oorzaken. Daar stond tegenover dat er met name uit de Verenigde Staten meer claims kwamen, vooral als gevolg van de coronapandemie. 'Het is een goede start van het jaar', zegt CEO Lard Friese.

(Aegon / Lard Friese)

'We laten een goed kwartaal zien', zegt Friese, 'Twintig procent groei in het operationele resultaat, een stabiele en goede kapitaalpositie. We zien het commerciële momentum in onze belangrijkste productlijnen toenemen. We zien ook dat de efficiency van het bedrijf verbetert. We willen 400 miljoen besparen voor het einde van 2023, daarvan hebben we 136 miljoen gedaan, we zijn goed op weg, het is een goede start van het jaar.'

Wat staat er nog meer op de rol? 'De komende jaren gaan we door. We hebben in december een plan gepresenteerd dat we ons in de toekomst gaan focussen op drie kernmarkten: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, drie groeimarkten Spanje, Brazilië en China en de wereldwijde vermogensbeheerder natuurlijk. We hebben een sterk programma met operationele verbeterinitiatieven dat moet leiden tot een structurele verbeterde winstgevendheid, efficiency en performance als het gaat om de vrije kasstroom van het bedrijf. We willen naar 25 cent dividend per aandeel in 2023.'

Ontslagen?

Wat dit voor de werknemer betekent? 'Het programma bestaat uit heel veel elementen, bijvoorbeeld dat je minder vierkante meters nodig hebt omdat je structureel anders gaat werken, bijvoorbeeld het vervangen van servers en technologie, maar helaas zullen we niet kunnen uitsluiten dat ook arbeidsplaatsen daar een onderdeel van zullen zijn. Dat is helaas het geval en als dat plaatsvindt, dan bespreken we dat eerst met de betrokken mensen en afdelingen en dat met de hoogst mogelijke zorgvuldigheid'.

De Cijfers

Aegon boekte een operationeel resultaat van 431 miljoen euro in de eerste drie maanden, een toename van een vijfde ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Onder de streep bleef er 386 miljoen euro over. Het bedrijf realiseerde al voor 136 miljoen euro aan kostenbesparingen, ongeveer een derde van het totale doel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen