Economie12 mei '21 11:40

Deuk in overheidsfinanciën relatief klein

Auteur: BNR Webredactie

Afgelopen jaar kregen de overheidsfinanciën het zwaar te voortduren, want door de crisis liepen de uitgaven enorm hoog op. Maar in vergelijking met andere West-Europese landen deden wij het veel beter. ‘De inkomsten bleven redelijk hoog’ verklaart hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen.

Bij de cijfers over Economische groei in 2020 zagen we hetzelfde, zegt Van Mulligen. De economische krimp was voor het eerst sinds economisch rampjaar 2009 niet zo groot geweest. In vergelijking met andere Europese landen kwamen wij er echter nog redelijk ongeschonden vanaf.

De Nederlandse overheid gaf meer uit aan steunmaatregelen dan het Europees gemiddelde, maar door het redelijk stabiel blijven van de inkomsten was de stijging van de overheidsschuld toch een stuk minder dan de landen om ons heen. Van Mulligen denkt dat de overheidssteun ook een groot aandeel hierin had: ‘De Nederlandse maatregelen gaven direct financiële steun aan mensen in nood, anders dan het kwijtschelden van belastingen wat je in veel andere landen zag. De overheidssteun heeft mensen echt overeind gehouden’.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen