Economie18 mei '21 09:14Aangepast op 18 mei '21 13:21

Economie in kleine recessie

Auteur: BNR Webredactie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft bekend gemaakt dat de Nederlandse economie gedurende het eerste kwartaal met een halve procent is gekrompen. De krimp werd vooral veroorzaakt door een daling van de consumptie door huishoudens en overheid. De stijging van de investeringen en het handelssaldo dempten de krimp. Doordat de economie nu twee kwartalen een krimp ziet, is er sprake van een recessie.

In maart 2021 hebben consumenten 0,4 procent minder besteed dan in maart 2020, meldt het CBS. Een maand eerder was de krimp nog 11,6 procent. De veel kleinere krimp in maart komt onder meer doordat de consumptie in maart vorig jaar ook al op een laag niveau lag vanwege de lockdown.

'Door de sluiting van de winkels en horeca is de consumptie sterk gedaald. Ook in de branche van woninginrichting is een afname te zien, terwijl hier in eerste instantie een stijging te zien was. Zo hebben de lockdowns impact op onze economie', zegt economie-redacteur Wesley Weerts.

Verder meldt het CBS dat het volume van de goederenexport in maart 10,4 procent groter was dan een jaar eerder: de grootste groei sinds juni 2017. Er werden vooral meer machines, transportmiddelen en landbouwproducten geëxporteerd.

Luister terug | Inflatie blijft oplopen

Voorafgaand aan de publicatie van de kwartaalcijfers sprak BNR met huiseconoom Han de Jong. 'Wat we weten is dat de constructieve bestedingen van gezinnen zeker tijdens de eerste twee maanden van het jaar heel fors gedaald zijn. Hetzelfde geldt voor de bedrijfsinvesteringen in deze periode. Daar staat tegenover dat het met de export juist wel goed ging en dat ook de industriële productie zich heeft redelijk hersteld. Er zijn dus plussen en minnen. Een kleine min gedurende het eerste kwartaal lijkt me daarom waarschijnlijk, ook als we de situatie vergelijken met andere landen in de eurozone.'

Groei tweede kwartaal

Eerder maakte het CBS al bekend dat het ondernemersvertrouwen voor het eerst sinds de pandemie weer positief, en daarnaast is de werkloosheid afgenomen. De Jong denkt daarom dat er in het tweede kwartaal een economische groei te zien zal zijn van 3 of 4 procent, waarmee we weer uit de recessie zijn. Peter Hein van Mulligen van het CBS bevestigt dat hij ook weer groene cijfers verwacht in het komende kwartaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen