Economie27 mei '21 18:09Aangepast op 27 mei '21 18:30

MKB-Nederland blij met steun

Auteur: BNR Webredactie

MKB-Nederland is blij met de verlenging van het steunpakket, maar vindt het jammer dat er geen verder belastinguitstel wordt verleend. 'Ik heb wel begrip voor de redenering van staatssecretaris Vijlbrief', zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. 'Het risico van generieke pakketten is dat je ergens iets te veel doet, en dat je ook mensen krijgt die misbruik maken van de situatie.'

Vonhof pleitte al langer voor het doortrekken van de steun, maar zegt dat daar de complexe hobbel van de politieke werkelijkheid tussen zit. 'Het is politiek erg lastig dat in een formatie een demissionair kabinet de begroting voor 2022 maakt.'

Luister terug | Jacco Vonhof: zet herstelpakket vast in de grondverf

Vonhof is tevreden dat er in de brief niet staat dat na het derde kwartaal de steun plots stopt. 'We zien dat het met heel veel bedrijven wel goed gaat, er is ook reden tot enig optimisme, maar het is een gezondheidscrisis en we weten niet precies wat dat virus gaat doen. Het is verstandig om het vangnet dat we gebouwd hebben even te laten hangen.'

Belasting

Vanaf 1 juli aanstaande moeten ondernemers wel gewoon weer de belasting te betalen. MKB-Nederland had graag gezien dat ook uitstel van belastingen in de pakketverlenging zou zitten, maar 'daar begint de voorzichtigheid van het kabinet zich wel wat te wreken. Men is bang dat bij verder uitstel ook die schuld groter wordt.' Voor de redenering van staatssecretaris Vijlbrief zegt Vonhof wel begrip te kunnen opbrengen.

Luister terug | Topgast - voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland

Zombiebedrijven

Vonhof zegt wel 'pukkels' te krijgen wanneer de term 'zombiebedrijven' valt. 'Deze bedrijven zijn overvallen door overheidsmaatregelen. Daar hebben ze zelf geen invloed op gehad, dan kun je niet ergens aan het eind zeggen: by the way, jullie gingen het toch al niet halen, we laten jullie lekker kapot gaan. Een obesitaspatiënt die zich bij een ziekenhuis meldt met corona wordt ook niet geweigerd omdat hij voor de crisis ook al dik was. Het is een andere crisis, dus ook nieuwe spelregels.'

Luister terug | MKB-Nederland wil lastenverlaging voor bedrijven

Vakbonden reageren verdeeld

FNV is blij dat de steunpakketten worden voortgezet in het derde kwartaal van 2021. De vakbond zegt al maanden te waarschuwen dat het te vroeg loslaten van de steunpakketten de kans vergroot dat alsnog duizenden werknemers hun werk en inkomen verliezen. 'Te snel de stekker uit de steunpakketten trekken, betekent dat de vele miljarden euro’s die afgelopen jaar zijn geïnvesteerd voor niets zouden zijn geweest. Nu, met het einde van de coronacrisis in zicht, zou dat heel onverstandig zijn geweest', zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

Het kabinet bouwt de steun voor bedrijven te vroeg af, zegt vakbond CNV. Het steunpakket moet tot eind 2021 doorlopen in plaats van tot het einde van het derde kwartaal. Hiervoor pleit CNV in een reactie op het nieuws dat het kabinet de steunmaatregelen verlengt.

'Het is natuurlijk goed nieuws dat het kabinet de steunmaatregelen verlengt. Maar eind september stoppen is te snel. We overzien de mokerslag nog niet die de laatste lockdown teweeg heeft gebracht. Bedrijven die zwaar zijn getroffen door corona staan dan nog niet op eigen benen. Met name in de horeca, retail en de evenementensector is de nood momenteel hoog. De steun moet daarom doorlopen tot eind 2021. Te snel stoppen leidt tot tienduizenden extra werklozen', zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Reisbranche

De reissector is blij met het verlengen van de toegezegde steun in de komende drie maanden, zegt reisbrancheorganisatie ANVR. Tegelijkertijd vraagt de organisatie het kabinet de financiële steun door te zetten tot het einde van het jaar.

Grote en kleine reisorganisaties hebben de overheidssteun namelijk hard nodig om vijftien maanden stilliggen te overleven en om de komende maanden de coronacrisis te overbruggen, aldus de ANVR. Het kabinet moet volgens de brancheorganisatie beseffen dat ook de reissector overwegend bestaat uit mkb-bedrijven die het hoofd boven water proberen te houden.

Werkgevers ook blij

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het steunpakket voorlopig met drie maanden wordt verlengd en iets wordt verruimd. Dat laten de organisaties weten in reactie op het nieuws dat het kabinet de coronasteunmaatregelen verlengt. Ze hadden gepleit voor verlenging van de steun tot aan het einde van het jaar.

'Macro-economisch mag het de goede kant op gaan, op microniveau is dat heel anders en zijn er nog steeds ondernemers die het heel moeilijk hebben, volledig buiten hun eigen schuld om. Ondernemers die hun zaak weer gedeeltelijk mogen openen, zijn ook niet in één keer uit de problemen', aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen