Economie1 jun '21 06:43Aangepast op 1 jun '21 08:53

'Gratis PCR-test levert juist geld op'

Auteur: BNR Webredactie

Een gratis PCR-test is niet alleen fijn voor de toerist die Nederland in- en uitgaat, maar ook voor de schatkist. Elke test die Nederland zou vergoeden aan een toerist, wordt ruimschoots terugverdiend door het geld dat die toerist hier uitgeeft. Dat blijkt uit een eerste kosten-batenanalyse van toerismebureau het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), gedeeld met BNR.

(Franklin Heijnen, Flickr)

Voortkomend uit deze berekening stelt NBTC-directeur Jos Vranken dat het een goed idee zou zijn als minister Hugo de Jonge niet alleen besluit om PCR-testen voor Nederlanders te vergoeden, maar ook voor buitenlandse gasten die naar Nederland willen. 'Zie het als een cashback actie. Neem die kosten van Duitsland over als Duitsers willen komen. Reserveer daar een pot geld voor.'

Naar verwachting komen in 2021 nog ruim 4,1 miljoen buitenlandse gasten naar Nederland. Op basis van hun gemiddelde bestedingspatroon vloeit daarmee 2,1 miljard euro in de economie. Daarvan gaat 380 miljoen euro direct naar de schatkist. Deze voorzichtige berekening is nog exclusief toeristenbelasting en daggasten.

'Van elke euro die een buitenlandse gast in Nederland uitgeeft tijdens zijn verblijf, gaat 18 cent naar de schatkist', zegt Vranken.

Luister ook | #23 Gratis PCR of niet: het wordt weer gezellig druk in Nederland

Cashbackactie

Kritiek op de berekening van Vranken is er ook. 'Natuurlijk kun je er gaten in schieten, het is een eerste exercitie. Dit leggen we neer bij het ministerie van Economische Zaken en dan kun je er verder mee aan de slag. En natuurlijk hebben mensen een valide punt als ze stellen dat we nog niet kunnen weten of toeristen de uitgave van een PCR-test bepalend vinden voor het doorgaan van hun reis. Maar zou het bijdragen aan een positief beeld van Nederland: dat zeker.'

Vranken is van mening dat de discussie veel te veel over de kosten en niet over de baten gaat van bijvoorbeeld de toeristische sector. 'Zie het als een soort cashbackactie dat kan bijdragen aan de reclame voor Nederland.' Ook verwijst Vranken naar Frankrijk. 'Bovendien heeft Frankrijk nu ook gezegd: we maken het gratis. Dan wil je die slag ook niet missen. Ook zijn er nog een aantal argumenten te verzinnen waarom deze overheidssubsidie de gastvrijheidseconomie een upswing kan geven.'

Luister ook | Hoop op snelle Europese regels rond coronapas

Kosten

Volgens Vranken zou de overheid een bedrag kunnen reserveren voor PCR-testsubsidie zolang nog niet alle toeristen gevaccineerd zijn. 'We weten vanuit Frankrijk dat de kostprijs niet boven de 20 euro per test hoeft te liggen. Maar zelfs als het meer wordt, hoeft dat uiteindelijk niet nadelig uit te vallen.'

Op basis van ruim 4 miljoen toeristen, die lang niet allemaal een PCR-test en reisverklaring nodig hebben, zou het NBTC dan uitkomen op een reservering van zo'n 80 miljoen euro. Volgens het toerismebureau zijn er daarnaast ruim 2 miljoen Nederlanders die dit jaar nog buitenlandse plannen hebben.

Nederlanders moeten op dit moment bij een commerciële testaanbieder terecht voor een PCR-test. Valt deze negatief uit, dan krijgen ze een reisverklaring. De kosten liggen vaak boven de 100 euro per persoon per vertrek. Ook in andere landen kunnen de kosten voor een gezin dat zowel het land uit als in wil, daarmee hoog uitvallen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid komt naar verwachting later deze week met een update over het wel of niet gratis maken van de PCR-tests voor Nederlanders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen