Economie2 jun '21 09:00Aangepast op 2 jul '21 08:49

Nieuwe belastingdeal moet leiden tot meer transparantie

Auteur: BNR Webredactie

Multinationals met meer dan 750 miljoen euro omzet in de afgelopen twee jaar moeten hun belastingen openbaar maken. Deze deal die EU-voorzitter Portugal gisteren met het Europese parlement sloot, moet leiden tot meer transparantie. Volgens experts en politici moet er meer gebeuren om belastingproblemen aan te pakken.

‘Transparantie alleen is niet voldoende’, zegt demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief. Hij vindt de Portugese deal wel een positief teken. Het realiseren van een minimumbelasting zou echter veel meer kunnen opleveren voor de EU. Hiermee worden belastingparadijzen echt verleden tijd en dat zal ten goede komen van de economie. ‘Ik verwacht dat de minimumbelasting meer kritiek van lidstaten zal krijgen dan het Portugese voorstel. Sommige landen gebruiken lage tarieven namelijk nog echt als businessmodel’, zegt Vijlbrief.

Als het ‘country by country reporting’-initiatief door de Europese Raad komt, kan Biden ook anders naar de EU gaan kijken. Hij heeft eerder al flinke kritiek geleverd op Europese belastingparadijzen. ‘Als de VS zien dat wij als EU en als Nederland echt een andere positie hebben ingenomen als het gaat om belasting, kan dit zeer positief werken voor het versterken van de banden met Amerika’, stelt Vijlbrief.

Gerelateerde artikelen