Economie3 jun '21 12:00Aangepast op 3 jun '21 13:00

Exporteurs hebben het moeilijk

Auteur: BNR Webredactie

Bijna de helft van de exporteurs maakt nog steeds minder omzet als gevolg van corona. Dat blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Atradius en ondernemersvereniging evofenedex. ‘Door dat wereldwijd economieën nog onder niveau presteren, leven veel exporteurs nog in onzekere tijden’, zegt Rob Zomer, business unit manager internationaal ondernemen bij evofenedex.

Ondanks de huidige staat van de economie is er wel genoeg vraag naar producten zegt Zomer. ‘Het probleem zit bij het leveren. Door corona zijn er veel zwakke punten in de supply chains van exporteurs ontstaan’. Bepaalde grondstoffen zoals hout zijn lastiger te verkrijgen. Ook is er een wereldwijd tekort aan computerchips en komen 'zeevrachtverstoringen' steeds vaker voor. ‘Veel logistieke problemen zullen na de crisis vanzelf worden opgelost, maar de supply chainproblemen zullen nog wel even duren, ook als de rest van de wereld weer normaal is’, zegt Zomer.

(Bron: Edie Fischer Pexels)

Om te overleven moeten exporteurs wendbaar en flexibel zijn. ‘Veel kleine bedrijven hebben het lastig, omdat het voor hen moeilijker is een complexe supply chain zomaar om te gooien’. Het verkorten van de supply chain is volgens Zomer voor veel exporteurs de enige kans om deze crisis te overleven. ‘Gelukkig hoor ik van de meest exporteurs dat zij vertrouwen hebben in de toekomst’, concludeert Zomer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen