Economie4 jun '21 10:00Aangepast op 4 jun '21 10:23

Zakelijke reiziger blijft weg, vakantievluchten in opkomst

Auteur: Diederik de Groot

Luchtvaartmaatschappijen richten zich steeds vaker op vakantievluchten naar de zon, ten koste van de zakelijke markt. Zo heeft KLM vier zomerbestemmingen toegevoegd en wordt het aantal vluchten naar andere Zuid-Europese bestemmingen opgevoerd. Dat geldt ook voor andere luchtvaartmaatschappijen die normaal veel zakelijke reizigers vervoeren. Dit blijkt uit navraag van BNR bij luchtvaartexperts, KLM, reisbrancheorganisatie ANVR en EUclaim.

Paul Vaneker van EUClaim ziet dat het aantal vluchten nu sterk groeit, maar voornamelijk richting het Middelandse Zeegebied. 'Opvallend hierbij is, dat luchtvaartmaatschappijen die zich normaal vooral concentreren op de zakelijke markt, nu ook de toeristische passagier aan boord probeert te krijgen.

Het is een noodsprong van luchtvaartmaatschappijen als KLM, omdat de zakelijke reiziger sinds corona wegblijft en waarschijnlijk ook voorlopig nog niet terug zal keren. De luchtvaartmarkt staat er nog altijd 'beroerd' voor, zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft. 'Dan moet je echt creatief gaan zijn. Je ziet bij KLM vier nieuwe bestemmingen en bij Austrian Airlines zijn het er zelfs dertig.'

ANVR: Hard gelag

'Je zou bijna gaan denken dat KLM een nieuwe vakantievlieger is geworden', zegt Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR. 'Het is terugkijkend op de afgelopen maanden wel een beetje een hard gelag. Je ziet dat de luchtvaartmaatschappijen terwijl de wereld oranje was, gewoon naar die oranje bestemmingen zijn gevlogen, terwijl de Nederlandse reissector dat niet heeft kunnen doen. Wij voeren geen reizen uit naar oranje gebieden. Dat wekt wel een hoop irritatie. We verwijten dat KLM overigens niet, het ligt aan de wetgeving, maar het is wel héél zuur'.

SCHIPHOL - Vertrekborden op luchthaven Schiphol.
SCHIPHOL - Vertrekborden op luchthaven Schiphol. (ANP EVERT ELZINGA )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen