Economie4 jun '21 13:21

Nederlandse banken gaven bedrijven in coronacrisis €53 miljard krediet

Auteur: BNR Webredactie

Veel bedrijven wisten tijdens de coronacrisis maar amper het hoofd boven water te houden. Vaak lukt dit dankzij steunpakketten en financieringen. De Nederlandse banken leenden €53,5 miljard uit, waarmee 59 duizend bedrijven door de crisis werden geholpen.

Nieuwe fase van herstel

Volgens Chris Buijink, Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, ging het grootste deel van dat geld naar kleine bedrijven. Hij vind het belangrijk dat de financiering ook nu doorgaat. 'We willen onze rol blijven spelen.' Buijink hoopt wel dat ondernemers minder snel in de knel komen omdat er steeds weer mag, ook in de sectoren die hard zijn getroffen zoals de horeca.

Lange termijn

Buijink uitte eerder nog zijn zorgen over de gevolgen op de lange termijn van de financiering, maar is blij dat de Belastingdienst zich soepel opstelt en dat het steunpakket voor ondernemers met drie maanden is verlengd. 'De overheid heeft hier denk ik echt heel goed geacteerd. Daar hebben heel veel bedrijven iets aan gehad.'

Soepele omgang met schulden

Een ander gevolg van de coronacrisis is dat particulieren meer zijn gaan sparen. Mensen hebben minder uitgegeven, maar Buijink spreekt wel de hoop uit dat daar nu weer verandering in zal komen. Ook is het aantal betaalregelingen met hypotheken beperkt gebleven. 'Voorlopig zien we weinig problemen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen