Economie4 jun '21 16:58

Europese commissie start onderzoek machtsmisbruik Facebook

Auteur: BNR Webredactie

De Europese commissie is een onderzoek gestart naar mogelijk machtsmisbruik van Facebook. Het sociale netwerk maakt volgens Brussel mogelijk gebruik van haar machtspositie om de eigen dienst Marketplace te promoten. Daardoor kunnen concurrenten op de advertentiemarkt worden benadeeld.

Wanneer wordt aangetoond dat Facebook de data van het social media platform gekoppeld heeft aan Marketplace, dan heeft het bedrijf een probleem, zegt Europa- correspondent Stefan de Vries. 'Europa vermoedt dat Facebook door deze data heel precieze hun klanten kunnen vinden. Dat is een voordeel wat andere verkoopsites niet hebben en dat is daarom verboden.'

(ZUMAPRESS.com)

'Kan een miljardenboete opleveren'

Als blijkt dat Facebook daadwerkelijk haar macht misbruikt, dan kan een hele hoge boete volgen, zegt de Vries. 'Europa heeft veel macht op het gebied van oneerlijke concurrentie. Google kreeg in 2017 een boete van 2,4 miljard euro voor iets vergelijkbaars. Dus de boete van Facebook kan echt in de miljarden lopen'. Wanneer de Europese Commissie het onderzoek klaar heeft is nog niet duidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen