Economie10 jun '21 14:19

Kinderopvangbranche: plannen SER te complex

Auteur: BNR Webredactie

Alle jonge kinderen zouden 2 dagen per week naar de kinderopvang moeten kunnen. Dat zegt de Sociaal Economische Raad tegen de partijen die nu een nieuw kabinet proberen te vormen. De SER stelt een aantal hervormingen voor die opvang voor alle ouders financieel haalbaar moet maken. Zo moet er een maximumprijs komen voor kinderopvang. Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang vindt de plannen te complex.

Nog complexer

Volgens voorzitter Loes Ypma van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang legt de SER wel een aantal knelpunten in de kinderopvang bloot, maar ze is niet tevreden met de aanpak. 'De SER zet onvoldoende door en maakt het eigenlijk alleen maar complexer.' Zo komen er verschillende voorwaarden voor verschillende soorten doelgroepen en wordt er niet voorgesteld om de kinderopvangtoeslag af te schaffen.

Luister ook | BREEKT 'gratis kinderopvang voor iedereen'

Oneerlijk

Ypma begrijpt niet dat kinderopvang niet voor alle kinderen toegankelijk wordt. 'Wij vinden het heel oneerlijk dat het ene kind wel en het andere kind niet naar de opvang mag vanwege het inkomen van hun ouders. We praten al jaren over de toenemende ongelijkheid en we zouden nu moeten doorpakken.' Kinderopvang is volgens haar veel meer dan een oppas. 'Als ouders nu ziek thuiszitten hebben zij vaak geen recht op kinderopvang. We zien dat sommige kinderen op de basisschool beginnen met een achterstand die soms niet meer is in te halen.' Ypma heeft er alle vertrouwen in dat de politiek en informateur Mariëtte Hamer, die ook vice-voorzitter van de SER is, stappen willen zetten om de kinderopvang te verbeteren.

Positief

Andere brancheorganisaties zijn positiever over de plannen van de SER. Brancheorganisatie Kinderopvang, die naar eigen zeggen meer dan 80 procent van de aanbieders vertegenwoordigt, ziet in het advies 'erkenning voor de toegevoegde waarde van de kinderopvang en de hoge kwaliteit die in het huidige stelsel wordt geboden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen