Economie10 jun '21 14:15Aangepast op 10 jun '21 15:12

Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt groei- en inflatieverwachting voor eurozone flink

Auteur: BNR Webredactie

Het economische herstel in de eurozone gaat harder dan de gedacht. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft daarom zijn groeiverwachting voor 2021 flink verhoogd. Ook de prognose voor de inflatie is naar boven bijgesteld, maar de sterke toename van het prijspeil is waarschijnlijk wel tijdelijk van aard. In 2022 en 2023 zal de inflatie weer wat afnemen.

Voor dit jaar gaat de ECB nu uit van 4,6 procent groei voor de eurolanden. Dit was in de vorige raming nog 4 procent. De inflatie trekt dit jaar waarschijnlijk aan tot 1,9 procent, waar de ECB eerder nog uitging van 1,5 procent. De komende twee jaar loopt de inflatie dan terug naar respectievelijk 1,5 en 1,4 procent, verwacht de centrale bank.

De ECB besloot donderdag om de rente zoals verwacht gelijk te houden op het historisch lage niveau. Ook veranderde de centrale bank niets aan het opkoopprogramma voor obligaties, waarmee de bank probeert de economie tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Beleggers en economen waren vooral benieuwd of de ECB al iets zou loslaten over het afbouwen van zijn steunprogramma's. Maar de instelling herhaalde in een verklaring dat het speciale noodaankoopprogramma van obligaties nog zeker tot eind maart volgend jaar wordt doorgezet, en in ieder geval tot de coronacrisis voorbij is


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen