Economie22 jun '21 06:49

Ondernemers positiever over perspectieven

Auteur: BNR Webredactie

De geluiden over de economie worden alsmaar beter. En ook ondernemers zijn positiever dan ze een paar maanden geleden waren. Zowel zzp'ers en mkb'ers zien de toekomst van hun ondernemingen zonniger in. Dat terwijl binnenkort de steunmaatregelen van de overheid vervallen. Dit blijkt uit de bedrijvenmonitor door Ipsos in opdracht van Interpolis.

Veranderende zorgen

Directeur Bedrijven René Voets van Interpolis signaleert verschillende ontwikkelingen. 'De groep die van steunmaatregelen gebruikt maakt daalt van 16 naar 11 procent. Ondernemers gaan focussen op herstel en de opstart van de onderneming. De zorgen veranderen van zorg over de toekomst naar zorg over personeel. Kan ik wel voldoende en het juiste personeel vinden?'

Fragiel optimisme

Voets noemt de stemming er een van fragiel optimisme. 'Het wordt een spannende zomer.' De arbeidsmarkt is nog steeds overspannen, de zorgen over personeel zijn toegenomen van 40 procent naar 60 procent. tegelijkertijd neemt de investeringsbereidheid toe (van 12 naar 20 procent). Dan gaat het met name om digitalisering en online klantbediening.

'Een kwart van de bedrijven dat nog steunmaatregelen geniet denkt failliet te gaan, maar deze groep wordt substantieel kleiner. Van de hele groep ondernemers verwacht 23 procent een omzetdaling, vorige maand was dat nog 27 procent. Ook daar zien we een positieve ontwikkeling.'

Uiteraard verschillen de zorgen per sector. In de horeca en de cultuur leven vooral zorgen over het opstarten, bij fysieke winkels leven vooral personele zorgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen