Economie22 jun '21 10:42

Werkgevers willen voorlopig geen vaste loonsverhoging

Auteur: BNR Webredactie

De economie trekt aan, en ondernemers zijn positiever, maar dat levert werknemers voorlopig geen grote loonstijgingen op. Er blijven maatregelen nodig om de schade van de coronacrisis op te vangen, zo blijkt uit een cao-evaluatie van werkgeversorganisatie AWVN. 'We willen de vaste loonsverhogingen in de hand houden', zegt Jannes van der Velde van de AWVN.

Luister terug | Veel minder werkloosheid en faillissementen na corona dan gevreesd

Wel loonsverhoging, alleen niet nu

'De loonsverhogingen komen er wel, maar we moeten niet eerst de huid verkopen en dan pas de beer schieten', zegt Van der Velde die erop wijst dat we net de grootste crisis van na de Tweede Wereldoorlog achter de rug hebben. De werkgevers willen een slag om de arm houden, er hangen immers onzekerheden boven de markt, zegt Van der Velde.

Divers beeld

Volgens de AWVN zijn werkgevers wel degelijk bereid om loonsverhogingen door te voeren, maar is het beeld binnen de economie 'heel divers'. 'In de industrie en de groothandel gaan de zaken goed, daar worden behoorlijke loonafspraken gemaakt', zegt Van der Velde. 'In de horeca en evenementensector, daar is het zwaar weer, daar kun je niet verwachten dat werkgevers met een groot loonaanbod komen.'

Luister terug | Ondernemers positiever over perspectieven

Jubelstemming

Van de Velde zegt dat de economische vooruitzichten weliswaar rooskleurig zijn, maar hij waarschuwt voor wat hij een jubelstemming noemt. 'Op 1 oktober eindigen de steunmaatregelen, maar wat dan? Wat gebeurt er als er opnieuw een golf komt? Dat zijn onzekerheden die boven de markt hangen.'

De werkgevers pleiten voor voorwaardelijke in plaats van vaste loonsverhogingen, verhogingen die meebewegen met de conjunctuur. De bonden zijn daar tegen.

CNV roept op tot loonstijging

Vakbond CNV vindt dat werkgevers snel met een stevige loonsverhoging voor het personeel moeten komen. Dat zegt de bond in een reactie op de cijfers van het Centraal Planbureau waaruit naar voren komt dat de economie sneller dan verwacht herstelt. 'De tijd van krenterigheid is nu echt voorbij', aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

CNV wijst ook naar opmerkingen van de AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van werkgevers in Nederland. Volgens de AWVN zien werkgevers een vaste loonsverhoging nog niet zitten nu de economie nog aan het herstellen is van de crisis. CNV is het daar niet mee eens. 'Het gaat goed met de economie, mede dankzij de steunpakketten van de overheid. De bal ligt nu bij werkgevers. We verwachten een flinke loonsverhoging in vrijwel alle sectoren. Tienduizenden werknemers krijgen al jaren weinig tot niets erbij', zegt Fortuin.

Een van de sectoren waar werknemers van verbeterde arbeidsomstandigheden zouden moeten kunnen profiteren is volgens CNV de horeca, waar momenteel zware personeelstekorten zijn. 'Dit zijn ook de sectoren die bekendstaan om hun flexcontracten en onderbetaling. Mooi als de harde werkers daar ook fatsoenlijk betaald krijgen in een vast dienstverband', aldus Fortuin.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen