Economie23 jun '21 12:50

Von der Leyen bespreekt EU-herstelfonds met Frankrijk en België

Auteur: BNR Webredactie

Ursula von der Leyen gaat vandaag op bezoek in Frankrijk en België. De voorzitter van de Europese Commissie bespreekt daar het zogenaamde NextGenerationEU-herstelplan (beter bekend als het EU-herstelfonds). Ook de herstelplannen van de landen zelf komen aan bod.

Luister terug | Herstelplan EU: Marshallplan voor Italië, geen prioriteit voor Nederland

Groen licht voor plan Italië

Gisteren is het herstelplan van Italië goedgekeurd waardoor het nu kans maakt op 191 miljard euro steun uit het tijdelijke fonds. Europacorrespondent Stefan de Vries legt uit: 'Miljarden vliegen echt in het rond. Gisteren is het plan van Duitsland goedgekeurd en krijgt 25 miljard. België ontvangt 6 miljard steun en Portugal krijgt 16 miljard voor de plannen. Die landen kunnen beginnen met uitvoeren van de plannen om de economie de stimuleren.' Veel landen hebben ingezet op transitie naar duurzame energie. Italië wil de economie digitaliseren.

Luister terug | Europees herstelfonds aan de orde in Brussel

De langetermijnbegroting van de EU vormt, samen met het tijdelijk herstelinstrument NextGenerationEU, het grootste stimuleringspakket voor Europa ooit. In totaal zal er 800 miljard euro in het herstel van de economie van Europa na COVID-19 worden gestoken.

Voor de Europese Unie is het ook een belangrijk mediamoment vertelt De Vries: 'Het is eigenlijk een grote roadshow die Von der Leyen doet deze week. Dinsdag was ze nog bij Angela Merkel en Mario Draghi. Vandaag gaat ze langs bij de Franse president Emmanuel Macron. De Europese Unie wil hiermee uitdragen dat het achter de burgers van Europa staat en Von der Leyen doet zich voor als een soort popster die met geld komt strooien.'

Nederland niet op de agenda

Von der Leyen komt niet naar Nederland want het is het enige land dat nog geen project heeft om steun voor aan te vragen. 'Het feit dat Nederland nog steeds geen regering heeft, zorgt ervoor dat het over de formatie wordt getild. Als wij steun krijgen gaat het om vijf tot zes miljard euro. Het is ook een beetje pervers want Nederland heeft dat geld eigenlijk helemaal niet nodig. Onze economie gaat eigenlijk hartstikke goed en hoeft niet hersteld te worden. Er zullen wel aanvragen komen want je kunt natuurlijk veel dingen doen met vijf miljard, maar die aanvraag kunnen we nog doen tot 2023.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen