Economie28 jun '21 13:19Aangepast op 28 jun '21 15:35

Dille & Kamille betaalt 'tonnen' NOW-steun terug

Auteur: BNR Webredactie

Woon- en keukenwinkel Dille & Kamille maakte door de coronacrisis aanvankelijk een zware tijd door. Daardoor had het bedrijf ook recht op NOW-steun, maar het bedrag dat de winkel ontving, wordt terugbetaald. Dat vertelde directeur Hans Geels in BNR Zakendoen.

Filiaal van Dille & Kamille in Den Bosch.
Filiaal van Dille & Kamille in Den Bosch. (Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP)

Dat de winkelketen het ontvangen bedrag aan NOW-steun terug kan betalen, is onder meer te danken aan de enorme omzet die gedraaid werd. De online omzet verdriedubbelde in 2020 bijvoorbeeld: het ging van 6 naar 18,5 procent van de totale omzet. De totale omzet groeide met 10 procent in coronajaar 2020. Precieze cijfers over de omzet geeft het Dille & Kamille niet.

Luister ook | Dille & Kamille over groeistrategie van het bedrijf

Het artikel gaat door onder de tweet.

Vooral het eerste en tweede kwartaal van 2020 hakten er flink in waardoor de onderneming recht kreeg op de subsidiemaatregel van de overheid, zegt Geels. 'Er werd vergeleken met een jaar ervoor en we konden aantonen dat we omzetverlies leden in het eerste en tweede kwartaal. Die waren niet heel erg goed. Volgens de regels hebben we recht op NOW-steun.'

Morele keuze

De keuze om de NOW-steun terug te betalen is een morele keuze, benadrukt de directeur. 'Nu het jaar voorbij is en alle cijfers zijn opgemaakt, kunnen we moreel niet in het reine komen met onszelf. Vorige week hebben we besloten om wat we aan NOW hebben ontvangen en recht op hebben, terug te betalen.' Volgens Geels had de accountant ook akkoord gegeven op het ontvangen van de steun. 'We hadden het dan ook gekregen, misschien wel iets minder dan we hadden aangevraagd. Maar we zijn een bedrijf van normen en waarden. Als we zelf onze broek kunnen ophouden, dan is het raar om dat niet te doen.'

'Tonnen' aan NOW-steun terugbetaald

Voor Geels was de keuze ook makkelijker te maken, omdat diverse bedrijven Dille & Camille voorgingen. 'Auping deed het eerder en dat inspireerde ons. We wisten toen nog niet hoe wij ervoor stonden, dus we stelden onze beslissing nog even uit.' Volgens Geels gaat het om 'tonnen' aan NOW-steun die Dille & Kamille gaat terugbetalen. Hoe groot het bedrag exact is, kon hij niet vertellen. Maar uit de bedragen die de overheid publiceert, blijkt dat Dille & Kamille meer dan 600.000 euro NOW-steun heeft ontvangen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen