Nu de meeste coronabeperkingen zijn opgeheven, gaat het volgens het kabinet 'wezenlijk beter' dan toen het nieuwe steunpakket vier weken geleden werd aangekondigd. Daarom wordt de loonkostensubsidie NOW iets versoberd. De uitgaven aan deze regeling vallen daardoor naar schatting 35 miljoen euro lager uit. De totale kosten van het pakket zouden in het derde kwartaal 6 miljard euro bedragen. Na september wil het kabinet helemaal stoppen met het geven van coronasteun. Toch sluit het kabinet het geven van steun niet helemaal uit, volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen. 'In het geval van grootschalige en nationale sluitingen, kunnen nieuwe steunmaatregelen wel weer worden overwogen, zegt het kabinet.'
'Deltavariant kan problemen vormen'
Er is dan ook veel weerstand vanuit de economie op het besluit. 'Er zijn plekken waar de economie zich helemaal niet zo snel herstelt. Het is ook opmerkelijk dat je het RIVM aan de ene kant hoort zeggen dat het helemaal niet zo snel gaat met het de kop indrukken van het coronavirus en de oprukkende deltavariant nog wel een probleem kan vormen de komende maanden. Dan is het raar het kabinet aan de economische kant zegt dat het hosanna is, de vlag uit kan en de economische steunpakketten niet meer nodig zijn', volgens Van Groningen.
'Kijk onder de motorkap'
Ondernemers verzetten zich dan ook flink tegen het stopzetten van de steun, laat Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, horen. 'Het is heel erg snel. We zitten nog maar aan het einde van het tweede kwartaal.' Biesheuvel wijst ook op sommige sectoren die nog maar net op mogen. 'Kermisondernemers mogen überhaupt pas vanaf morgen opstarten en hebben al vier maanden van het seizoen gemist. Ook de evenementensector en reisbureaus hebben het nog heel erg lastig. Macro-economisch begrijp ik dat het beter gaat en je kan ook niet altijd doorgaan met het geven van steun.' Toch vindt de ondernemersbaas dat er dieper in de economie gekeken moet worden. 'Als je onder de motorkap kijkt, dan zijn er nog sectoren die de steun nodig hebben. Daar zal ik ook bij het kabinet en de Tweede Kamer voor pleiten de komende dagen', aldus Biesheuvel.
