Economie7 jul '21 08:45

Bedrijven moeten NOW-steun terugbetalen

Auteur: BNR Webredactie

Bedrijven moeten ruim 4 miljard euro aan loonsteun terugbetalen. Veruit de meeste ondernemers ontvingen te veel geld omdat ze hun omzetverliezen te hoog hebben ingeschat, zo schrijven ambtenaren van het ministerie van Financiën in economenblad ESB.

Image
(Flickr / Josbert Lonnee)

Zeven op de tien ontvingen te veel

Zeven op de tien bedrijven die coronanoodsteun hebben gekregen om de lonen door te betalen, hebben achteraf te veel ontvangen. Volgens voorlopige berekeningen van ambtenaren op het ministerie van Financiën moet minimaal 4,2 miljard van de verstrekte 18,7 miljard euro aan NOW-steun worden teruggevorderd.

Dat schrijven de ambtenaren in een artikel in economenblad ESB, dat woensdag verschijnt en waar het FD over schrijft. De schatting van de ambtenaren is waarschijnlijk zelfs nog aan de lage kant, stellen zij, omdat alleen gekeken is naar het verwachte omzetverlies versus de daadwerkelijk gerealiseerde omzetten op basis van CBS-cijfers in 29 sectoren.

Daarmee blijft een eventuele daling van de loonsom en overige steunmaatregelen die meetellen als omzet buiten beeld. Dat zijn twee factoren die het subsidiebedrag kunnen drukken. 'Ondanks die onzekerheden verwachten wij dat deze analyse een goede eerste indicatie geeft voor de aankomende terugvorderingen', schrijven de ambtenaren van Financiën.

Omzetverliezen vallen mee

'De omzetverliezen blijken mee te vallen, ondernemers hebben de steun ook als een soort spaarpot gebruikt', zegt hoofdredacteur Jasper Lukkezen van ESB. 'De sector Veterinaire Dienstverlening, de dierenartsen, moeten in NOW-2 tot wel 96 procent terugbetalen, die hebben paniek gehad in het begin. De sector die niks hoeft terug te betalen is de luchtvaart. Vergelijkbare percentages vind je in de horeca.'

Volgens Lukkezen is de standaard terugbetaaltermijn 3 jaar met 0 procent rente, die termijn kan opgerekt worden tot 5 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen