Economie9 jul '21 14:24

Helft Nederlandse ondernemers moet coronasteun terugbetalen

Auteur: BNR Webredactie

De helft van Nederlandse ondernemers die coronasteun hebben ontvangen voor vaste lasten, de TVL, moet deze gedeeltelijk of helemaal terugbetalen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Een groot deel van de 32.000 bedrijven die de TVL ontving, heeft tussen juni en september vorig jaar meer omzet gedraaid dan verwacht.

((Flickr))

De TVL is bedoeld voor ondernemers die minimaal 30 procent omzetverlies maken als gevolg van de coronamaatregelen. Ondernemers die onder die 30 procent blijken te zitten, moeten nu gaan terugbetalen. Michiel Hordijk van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) is het daar niet mee eens: 'Deze ondernemers hadden in het kwartaal hiervoor ook al geen inkomsten. Veel van hen hebben in de zomer keihard gewerkt om toch omzet te maken. Dat zij nu die tegemoetkoming moeten terugbetalen, is erg wrang.'

'Luister terug | 'ZZP'ers in problemen door noodsteun'

Discriminatie

De regeling zorgt voor vreemde situaties. Zo hield een restauranthouder zijn zaak bewust op slot, omdat de TVL meer opleverde dan de 'paar koppen koffie en appelgebak' die hij zou verkopen wanneer hij wél open zou gaan. Daartegenover staat dat andere uitbaters die hun zaak wel openden, nu terug moeten betalen. Hordijk: 'Het is eigenlijk een soort discriminatie. Natuurlijk, het is maatwerk, en dat kun je niet voor al die ondernemers uitvoeren. Maar je kunt wel een slotsom maken, waarna je kunt kijken wat er nodig is om het bedrijf te kunnen laten draaien, mits het levensvatbaar is.'

Zelfde advies

De aanvraagronde voor TVL voor het tweede kwartaal is open en loopt tot en met augustus. Ondanks de laatste cijfers is Hordijk is niet van plan om zijn advies aan ondernemers ter veranderen. 'De TVL in het kwartaal vorig jaar kwam eigenlijk na een periode waarin er geen inkomsten waren geweest. Die lockdown was al eerder. Dus in die periode hebben heel veel ondernemers de TVL aangevraagd, omdat het water ze aan de lippen stond. In die periode bleek eigenlijk ineens dat ze wel omzet konden maken. Nu, na dat kwartaal, is het vaak helderder geworden, sowieso omdat detailhandel en horeca niet meer open zijn gegaan tot maart/april. Dat was dus een andere situatie.

Specifiek

Maar deze periode is heel specifiek na de complete sluiting vanaf maart vorig jaar. En daarom haken we daar wel op in, zegt Hordijk. Hij raadt ondernemers aan om goed te checken hoe ze er nu voorstaan en ervoor te zorgen dat ze niet in het nauw gaan komen door de terugbetaling.

Luister terug | 'Bedrijven moeten NOW-steun terugbetalen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen