Economie13 jul '21 07:12Aangepast op 13 jul '21 13:48

Nederland verliest steeds meer zeggenschap bij Tata Steel

Auteur: BNR Webredactie

Peter Blauwhoff treedt vandaag terug als president-commissaris van Tata Steel Nederland, hij krijgt geen steun van de Indiase top voor een tweede termijn. Daarmee zet het Indiase moederbedrijf de Nederlandse dochter steeds meer naar haar hand.

FD-journalist Caitlin Stooker legt uit dat het moederbedrijf het 'vertrouwen heeft verloren' in Blauwhoff. 'Er stond dat er niet genoeg steun was voor een tweede termijn. In principe zeggen ze het vertrouwen in hem op. De directe aanleiding daarvoor werd niet genoemd.' Voor Nederland kwam dit als een onaangename verrassing, stelt Stooker. 'Wat wel duidelijk is, is dat er al langer een plan gaande is om vanuit India meer invloed te hebben in Tata Steel Nederland. Dat mag ook volgens de statuten. Blauwhoff was de voorzitter van de raad van commissarissen. Die mag voor 50 procent uit 'India-minded-commissarissen' bestaan. Blauwhoff is Nederlands, maar vertegenwoordigde Tata Steel Limited. De verwachting is dat er nu voor iemand uit de eigen gelederen wordt gekozen. De periode van Blauwhoff verliep en van die mogelijkheid is nu gebruik gemaakt.'

Opvolger wordt 'concern-minded'

Naast zijn functie bij Tata Steel Nederland verliest Blauwhoff ook zijn baan als commissaris bij het Indiase moederbedrijf van Tata Steel. 'Er is vanuit Nederland altijd een vertegenwoordiging in de RvC van het moederbedrijf in India. Die vertegenwoordiging zal er nog steeds zijn. Maar de verwachting is dat in ruil voor Blauwhoff iemand komt die meer 'concern-minded' is. Het betekent niet dat de Nederlandse belangen compleet worden genegeerd', denkt Stooker.

Gerelateerde artikelen